Ugrás a tartalomra

Kiemelt figyelem a fiatal termelőknek

A hozzáadott értékteremtés fontossága, a korábbiaknál kedvezményesebb kölcsönvonalak és a fiatal termelők előtérbe helyezése – többek között ezekről a témákról esett szó csütörtökön este a Péterrévén megtartott mezőgazdasági lakossági fórumon. Az aktuális pályázati lehetőségeket, valamint a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés kapcsolatának a fontosságát prof. dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának az elnöke, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának az alelnöke ismertette a helyi közösség zsúfolásig megtelt nagytermében.

Prof. dr. Nagy Imre elsősorban arról beszélt a megjelent gazdáknak, hogy a mezőgazdaság mellett az alternatív megélhetési lehetőségeket kínáló vidékfejlesztés is komoly lehetőséget jelent a térségfejlesztésben – ennek érdekében a mezőgazdasághoz kapcsolódó iparágakat, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, az idegenforgalmat is támogatja a Prosperitati Alapítvány. Nagy Imre szerint innovatív ágazatokat kell fejleszteni és hozzáadott értéket kell teremteni magában a mezőgazdaságban is, de összefogással, jó szervezéssel, átgondolt koncepcióval és pénzügyi támogatással egy természeti vagy kulturális örökség is gazdaságfejlesztő erőforrása lehet egy térségnek.

Dr. Molnár Viktor a tartományi szintű lehetőségeket ismertetve kiemelte: a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap az előző évekhez képest kedvezményesebb kölcsönvonalakat hirdetett, és jelenleg 11 pályázatot tanulmányozhatnak át az érdeklődők. Ezeknek a támogatásoknak az átlag kamatlába 1,5 százalék, de az öntözőberendezésre vonatkozóké mindössze 1 százalékot tesz ki. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnak folyamatosan jelennek meg a pályázatai, a nemrégiben közzétettek közül az öntözőberendezésekkel, a jégvédő hálókkal és fóliasátrakkal kapcsolatos beruházásokra vonatkozó költségvisszatérítések a legnagyobbak, a napokban pedig egy a méhészeket érintő pályázat is elindult. Molnár külön hangsúlyozta: az idei évtől a hatvan százalékot is elérheti az adott beruházásra elnyert költségvisszatérítés aránya, de ha a regisztrált termelő nő vagy negyven évnél fiatalabb személy, ez akár 70 százalék is lehet. Molnár szerint ezzel nem fog kimerülni a fiatalok támogatása, tavaszra ugyanis mezőgazdasági startupp vállalkozások részére is lesznek pályázatok.

Fremond Árpád a Mezőgazdasági Minisztérium új politikáját ismertetve az egyik legjelentősebb eredményként az említette, hogy ezentúl a termelőknek nem kell előre pénzt befektetniük az utólagos támogatás megszerzéséhez, hanem pályázaton elnyert pénzből hajthatnak majd végre beruházásokat. A Vajdasági Magyar Szövetség termőföldpolitikájával kapcsolatosan elmondta: a párt módosítási indítványainak köszönhetően a földtörvényben sikerült megnehezíteni a külföldiek termőföldvásárlási feltételeit, a vízről szóló törvény módosításával a Vajdaság Vizei Közvállalat hatáskörébe került a vízlecsapolási illeték, amelynek kiszabását várhatóan új, igazságosabb alapokra helyezik, és munkacsoport alakult a termelői nyugdíjbiztosítás problémájának a megoldására – a VMSZ célja az, hogy családon belül egy személynek kelljen járulékot fizetnie, és a kis területen gazdálkodókat kisebb összeg befizetésére kötelezzék. Jelentős sikerként értékelte a magyarországi mintára kidolgozott kistermelői rendeletet is, amelynek köszönhetően saját gazdaságból minimális ellenőrzés mellett, ipari szabványkövetelmények nélkül értékesíthetnek a termelők.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, feró
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto