Ugrás a tartalomra

Kevi: Népek Tánca, Népek Zenéje

Ma délután a Népek Tánca, Népek Zenéje elnevezésű énekes- táncos vetélkedővel kezdődött meg a Zenta város ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat, amelyet a zentai csata 316. évfordulója alkalmából szeptember 5-e és 14-e között tartanak meg.

Az ünnepségsorozat első programjára Keviben került sor, ahol első alkalommal szervezték meg a Magyarországon már nagy népszerűségnek örvendő Népek Tánca, Népek Zenéje elnevezésű rendezvényt.

A megmérettetésnek a kevi művelődési ház adott otthont, ahol húsz hagyományápoló csoport, öt különböző kategóriában mérhette össze felkészültségét.

Perpauer Attila, a rendezvény főszervezője, a kevi Móra István Művelődési Egyesület művészeti vezetője ünnepi beszédében hangsúlyozta, a falunk először próbálkozik egy ilyen horderejű rendezvénnyel. – Szándékunk az volt, hogy egy ilyen kis közösségbe is elhozzunk egy ilyen rangos rendezvényt, hiszen itt is és környékünkön is rendelkezünk olyan tehetségekkel, akiket a világnak is látnia kell – emelte ki Perpauer Attila.

A vetélkedőt Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg, aki a népzene és a néptánc közösségteremtő erejét emelte ki.

– A Népek Tánca, Népek Zenéje elnevezésű vetélkedőn a hagyományőrző egyesületek, csoportok találkoznak, és mérik össze tudásukat. A népzene és a néptánc közösségteremtő erők, amelyek remek alkalmat kínálnak az ismerkedésre és a barátkozásra, de nemcsak egy-egy településen vagy közösségen belül, hanem az egész Kárpát-medencében, sőt, akár a nagyvilágban is.

Az énekesek és a hagyományápoló csoportok közül a legjobbak felléphetnek majd Harkányban a november végén megrendezésre kerülő Népek Tánca, Népek Zenéje vetélkedő magyarországi nagydöntőjén is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. G.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen