Ugrás a tartalomra

Kettős ünnep Horgoson

A falunapon emlékeztek a forradalomra és szabadságharcra

A horgosiak március 11-én ünneplik falunapjukat, s ilyenkor szoktak megemlékezni az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Idén is, mint már az hagyomány, a Kossuth-emléktáblánál kezdték a koszorúzást.

Két héttel Kossuth Lajos halála után Horgoson egy utcát neveztek el róla, amely a mái napig az ő nevét viseli, itt szokták megkezdeni a tiszteletadást a horgosiak és a velük együtt ünneplők. Ezt követően a Kárász család sírboltjánál helyezték el a kegyelet virágait a helyi katolikus templom épületében, ahol a falualapító Kárász Miklós mellett Kárász Benjámin is nyugszik, aki a forradalom idején Szeged főispánja volt.

A megemlékezésen Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a magyarkanizsai községi önkormányzat, a horgosi helyi közösség és a mórahalmi Kapocs Népfőiskola képviselői koszorúztak.

Sors Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta, hogy tíz éve ünnepelnek e napon:

– Horgos megalapítása 1771. március 11-ére datálódik, amikor Kárász Miklós gróf megvette ezt a területet Mária Teréziától. Az ünnepet egy évtizeddel ezelőtt tettük erre a napra. Március 15-e közelsége okán néhány évvel ezelőtt ezt a két jeles napot összevontuk, és együtt ünnepeljük.

Az ünnepi műsor a művelődési házban zajlott: egy történelmi bemutatóval kezdődött Horgos alapításáról és múltjáról, a Kárász család egyik ifjú leszármazottjának tolmácsolásában, majd megismerkedhettünk a Horgosról elszármazott színészekkel, ezt követően pedig a zene és a tánc dominált a színpadon, amikor is a helybeli Bartók Béla Művelődési Egyesület tagjai, az óvodások és a Kárász Karolina Általános Iskola diákjai léptek közönség elé, valamint bemutatkoztak a zeneiskola növendékei is.

A Művelődési Ház előterében az érdeklődők kiállítást tekinthettek meg a falu múltjáról és jelenéről, valamint a nyolcvanéves művelődési egyesületet is megismerhették a kiállított fotókon keresztül.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, j
Többi hír