Ugrás a tartalomra

Kettős jubileumot ünnepeltek a törökbecsei Jókai Mór táncosai

Kettős jubileumot ünnepeltek vasárnap a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület táncosai, akik Álmaink dalai üzenettel ezúttal is népi táncokkal, énekekkel kápráztatták el a közönséget.

A törökbecsei Művelődési Ház színpadán a tizenöt éves Csalogató, valamint az ötéves Hajdina néptáncegyüttes tagjai ropták a táncot, bizonyítva, hogy náluk a hagyományápolás másfél évtizede töretlen népszerűségnek örvend.

A tagok többsége a 2003-ban alakult, akkor még kisiskolásokat felölelő Csalogató tánccsoportban nőtt fel. Makó Zsaklina, tag, Csalogató néptáncegyüttes: „Az osztálytársaim táncoltak, és gondoltam, hogy milyen jó nekik, milyen jó bulikat csinálnak, és akkor úgy kezdtem én is táncolni.

Azután volt olyan korszak, hogy elkerültem Újvidékre egyetemre, és akkor gondoltam, ez már így nehéz lesz, utazgatni, és gondoltam abbahagyni, de Balázs mondta, hogy még egy próbára jöjjek el, álljak be. Beálltam, és azóta még mindig ott vagyok. Szóval még mindig nem hagytam abba.”

A Csalogató tagjai táncolni szerető fiatalok, akiknek szívügye a magyar hagyományok megőrzése, továbbadása. Néptánctudásukat már számos magyarlakta vidéken bemutatták. Cseszák Balázs, néptáncoktató, Csalogató néptáncegyüttes: „Igyekeztünk minden meghívásnak eleget tenni, és örömmel is fogadjuk a meghívásokat. ĺgy nem csak Vajdaság-szerte léptünk már fel, hanem határon túl Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken, Lengyelországban, Bulgáriában is járt már a csoport.”

Az együttes rendszeresen képviseli Törökbecsét a Gyöngyösbokrétán, a Hajdina pedig rendszeres résztvevője a Kőketánc, valamint a Szólj, síp, szólj népzenei vetélkedőnek. A bánsági településen nem kell félni attól sem, hogy nem lesz utánpótlás. Ilia László, titkár, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület: „Törökbecse elmondhatja, hogy van utánpótlás, mert a felnőttcsoporton kívül olyan hatvan gyerek, óvodások, alsósok, felsősök rendszeresen próbálnak. Itt vannak hetente kétszer is, és reméljük, hogy ez így fog tovább is működni.”

A tizenkét tagú Hajdina, valamint a huszonnégy tagú Csalogató néptáncegyüttes jubileumi műsorán a talpalávalót a Fokos zenekar biztosította.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír