Ugrás a tartalomra

Kerékpárosok álma a határon innen és túl...

Két és fél millió eurós IPA határon átnyúló befektetésnek köszönhetően Szabadkán csaknem 8 kilométer, Tompán 3, míg Ásotthalmon 7 kilométer új kerékpárút épül ki. 

Az OPTI-BIKE projekt célja egy korszerű, kerékpárosbarát régió fejlesztése, amely segítségével biztonságosan észszerűsíthető a határövezeti forgalom. A gazdasági szempontok mellett egy regionális kerékpárút a három település között turisztikai lehetőségeket is rejt.

gödrös bicikliút

A 2017-ben indult projekt általánosan elfogadott célja a határ menti régiók közlekedésének környezetbarát fejlesztése. A kerékpáros közlekedés elősegíti az életminőség javulását, sőt még egészséges is. Ha többen döntenek amellett, hogy autó helyett kétkerekűre pattannak, kisebb lehet a torlódás a határátkelőhelyeken, a levegő pedig tisztább marad. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Ez a projektum, a sok más projektum mellett hozzájárul ahhoz, hogy Szabadka és Palics visszanyerhesse a régi fényét. Valamikor Palics kiemelt idegenforgalmi célpont volt. Azon ügyködünk, hogy ez így legyen a közeljövőben is. Az Opti-bike projektum, a Szabadka-Szeged-Baja vasútvonal, a Hódmezővásárhelyről induló, Makót és Szabadkát is érintő, Temesvárig haladó villamosvonal - mindezek olyan projektumok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a szabadkaiak és a környékbeliek azt a méltó helyet töltsék be a régióban, amely megilleti őket.”

A tervek

A projektnek köszönhetően biztonságos keretek között észszerűsíthető a határ menti forgalom. A közlekedésbiztonság mellett a kerékpárral közlekedő turisták számának gyarapodásához is hozzájárulhat egy Szabadkát, Tompát és Ásotthalmot összekötő kerékpárút. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A helyi infrastruktúrába való befektetés mindig visszatérül. A kerékpárút építése nem csak a kerékpárútról szól, hanem a környezetvédelemről is, de gazdasági jelentősége is van. A befektetett összeg az elkövetkező években többszörösen visszaigazolja önmagát, így fontos, hogy bővüljön.”

Szabadka Város az OPTI-BIKE projekt fő lebonyolítója, míg Ásotthalom és Tompa a partnertelepülések szerepét töltik be. A beruházás összértéke két és fél millió euró, ebből 85 százalékot, azaz 2,1 milliót uniós forrásokból biztosítanak, a fennmaradó összeget a partnertelepülések teremtik elő. Szabadka Város költségvetése 810 ezer euró, ebből 7,9 kilométer kerékpárút épül majd ki - nyilatkozta Újhelyi Ákos projektmenedzser, Szabadka Város gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa (VMSZ): „Jövő héten aláírjuk a szerződést a kivitelezővel és szeptember végéig be fogjuk fejezni a munkálatokat. A projekt keretein belül még 22 kilométernyi kerékpárút technikai dokumentációját is el fogjunk készíteni. Nagyon fontos, hogy a várost összekössük a környező településekkel.”

A konferencia résztvevői

A konferencia megnyitóján Bogdan Laban, Szabadka polgármestere mondott köszöntőt, de bemutatkozott Ásotthalom képviseletében Dobó Veronika projektmenedzser és Véh László, Tompa polgármestere is. Tompa város szempontjából két szempontból is jelentős a projekt - mondta a magyarországi polgármester. „Egyrészt összekötjük a szabadkai, vajdasági barátainkkal a településünket, másrészt viszont hivatásforgalmi szempontból is jelentős, hiszen a határ térségében, a bevárásló diszkontokban, az egészségügyi központban több százan dolgoznak és az ilyen jó időben előszeretettel használják a kerékpárt.”

A projekt a tervek szerint 2019. szeptember 30-án zárul. Szabadkán 7,9 kilométer kerékpárút épül, Tompán 3,2 kilométer, Ásotthalmon pedig 6,9 kilométer.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto