Ugrás a tartalomra

Kérdéses a hazai alma sorsa

A beszűkült hazai piac sem ígér sokat, a zöldpiac pedig még kevesebbet. Kérdéses az idei hazai alma sorsa, mert a környező országokban mindenhol túltermelésről számolnak be a gazdák.

— A szántóföldinövény-termelők versenyt futnak az idővel, igyekeznek minden szem termést betakarítani, hiszen az elmúlt hetekben hullott csapadék nagymértékben hátráltatta a munkájukat. A gyümölcsészetekben is most van a munka dandárja, egyidejűleg folyik az alma és a szőlő szüretelése.

Az alma idei hozama rekordot dönthetett volna, de a nyár elejei jégeső megtizedelte, sőt megfelezte a termést — mondja Serfőző Jenő horgosi gazda. — Szeptember közepén száraz, csapadékmentes, tehát megfelelő időnk volt az alma szedésére.

Az viszont elszomorít, hogy az ültetvényemnek a felét elverte a májusi-júniusi jégeső. Azokról a fákról, amelyek megsínylették az időjárást, csak ipari almát szüretelhetünk. A kishorgosi majornál levő parcellát kevésbé érte a jég, ott asztali alma is került a ládákba. Naponta húsz munkással 600 ládányit sikerült leszednünk. Elégedett vagyok ezzel az ütemmel, és ha továbbra is kedvező lesz az idő, egy-két hét múlva be is fejezzük a munkát.

* Mi lesz az idei alma sorsa?

— Ültetvényemről mintegy 70-80 tonnányi ipari almát takarítok be, hét-nyolc dinárért viszont, áron alul, nem adom el. Inkább várok, mert abban bízom, hogy több pénzt kapok érte. A gabona és a gyümölcs kedvezőtlen árát a piaci körülményekre fogják, pedig valójában az utóbbi években alakult kartellek szabják meg.

Összeesküsznek a termelő ellen, az állam meg ezt ölbe tett kézzel nézi. Sok pénzt fektettem bele a növénytermesztésbe: nem volt olcsó a parcella sem, több mint tízszer permeteztem, metszettem a fákat, karbantartottam a gyümölcsöst, a sors iróniája folytán viszont kevesebb és rosszabb minőségű lett a termés. A „konzum almá”-nak sincs nagy piaca, az orosz felvásárlóknak nagyok az elvárásai a gyümölcs minőségével és kinézetével szemben.

Osztályozni kellene a termést, és annak megfelelően más-más árat határozni meg, nem pedig értéktelenné nyilvánítani a kevésbé szép, pöttyösebb gyümölcsöt. Most elraktározzuk az almát, és reménykedünk a kedvezőbb eladási feltételekben. A beszűkült hazai piac sem ígér sokat, a zöldpiac pedig még kevesebbet. Kérdéses az idei hazai alma sorsa, mert a környező országokban mindenhol túltermelésről számolnak be a gazdák. Elképzelhető, hogy az uniós ár alacsonyabb lesz majd a vártnál, ezzel viszont mi képtelenek vagyunk versenyezni.

*  Milyen almafajták találhatóak az Ön ültetvényén, és milyen sorrendben halad a szüretelés?

— A nagyobb gyümölcsészetekben növényvédő szakmérnököt alkalmaznak, aki egész évben együttműködik a gazdával, és az időjárásnak megfelelően, valamint a betegségek és a kártevők megjelenésétől függően útmutatásokat ad a vegyszerezés menetéről.

Ugyanilyen gondosan kíséri figyelemmel az alma érettségi fokát, és engedélyezi a szüret megkezdését. Parcellámon elsőként a jonagold fajtát takarítottuk be, szeptember közepétől pedig már a mutsu és az idared is ládákba került.

A sort a zöldalma, a Granny Smith zárja. Ügyelni kell azonban a gyümölcs érettségi fokára, ezt a színeződés és a cukorfok alapján határozzák meg. Az sem jó, ha túlérik a gyümölcs, mert a tárolóban könnyen romlásnak indulhat. Évekkel ezelőtt építettem egy tárolót gazdaságomon, az idén azonban valószínűleg nem fog olyan mértékben megtelni, mint azt szeretném.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, JUHÁSZ Andrea
Többi hír