Ugrás a tartalomra

Kelebián a mezőgazdasági pályázatokról és a kötelező gazdasági bejegyzésekről tartottak lakossági fórumot

Kihasználni a lehetőségeket

Mezőgazdasági kistermelők részére szervezett lakossági fórumot a Vajdasági Agráregyesület Szövetsége és az Észak-vajdasági Földműves Egyesület kedd este Kelebián, a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében. Az esemény meghívott vendégei a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusai voltak.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a Köztársasági Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának tagja a párt mezőgazdasági politikájáról, a gazdák érdekeit szolgáló ígéretek megvalósításáról és a mezőgazdasági vonatkozású jogszabályokról beszélt a hallgatóságnak. Többek között szót ejtett az IPARD program beindításáról, a kistermelői rendeletről, az élelmiszer-biztonsági törvényről, a vagyon-visszaszármaztatásról, a nyugdíjalapról, az idénymunkásokról szóló törvényről és a terület alapú támogatásokról.

Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság helyettes titkára a jelenlegi pályázatokról nyilatkozott lapunknak.

– A Tartomány Mezőgazdasági Titkárságnak négy futó pályázata van, amik az öntözőrendszerek kiépítésére, a fóliasátrak felszerelésére és beszerzésére, a jégvédő hálók kiépítésére, illetve a farmi felszerelések beszerzésére vonatkoznak. Ezekre a pályázati vonalakra péntekig, március 15-ig tudnak jelentkezni. A jövőben további pályázatok kerülnek kiírásra a tartományi titkárság részéről. A lakossági fórumon nemcsak a pályázatok által nyújtott lehetőségekről esik szó, hanem a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hiteleiről, amelyek néhány hete kerültek kiírásra. Összesen 10 ilyen pályázat fut jelenleg, és arra biztatom a mezőgazdasági termelőket, hogy vegyenek részt ezeken a pályázatokon és használják ki a lehetőségeket – mondta a titkárhelyettes.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke a gazdaságok bejegyzéséről nyilatkozott lapunknak.

– A minisztériumi rendelet értelmében minden gazdaságot újra be kell jegyezni, illetve felújítani azokat. A termelőknek minden földterületet be kell jegyezniük úgy, ahogyan a terepen van, még a módosításokat is, mert ellenőrizni fogják. A termelőknek oda kell figyelniük arra, milyen adatokat adnak meg a kincstárnak, hiszen most adják be a kérvényt és igénylést a támogatásokra – mondta a szövetség elnöke.

A lakossági fórumon elhangzott, hogy azok, akiknek segítségre van szükségük a pályázatokkal vagy más fontos információkkal kapcsolatban, a falugazdász-hálózat segítségére számíthatnak.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, vas (Fotó: Lackó Varjú Sára)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen