Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei népzenei forgatag Királyhalmon

Határtalanul elnevezéssel szerveztek néptánctalálkozót Királyhalmon. A negyedik alkalommal megtartott eseményen 11 néptánccsoport mutatta meg tudását.

Libbenő szoknyák, népzene és fergeteges hangulat várta szombaton délután a királyhalmi Művelődési Házba érkezőket. A Határtalanul Néptánctalálkozón egy valódi Kárpát-medencei népzenei forgatagot láthatott a közönség.

Tizenegy csoport több mint 200 fellépővel érkezett a rendezvényre, az előadók közt voltak a környező falvak néptánccsoportjai is. Petrovity Lara, néptáncos, Fülemüle leánykórus, Horgos: „Az énekcsoportom neve Fülemüle leánykórus, és horgosi népdalakot fogunk előadni.”

A 23 tagú Pitypang Néptánccsoport friss és lassú csárdással, valamint verbunk tánccal készült a találkozóra. Ladócki Dominik, néptáncos, Pitypang néptánccsoport, Királyhalom: „Azért szeretek táncolni, mert az embernek kell inspiráció és kitartás, mert a néptánc egy nehéz tánc. Nem olyan, mint a modern tánc, mert itt erőseket kell csapni a lábra. Szóval motivációt ad az embernek.”

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szívesen vesz részt a különféle néptánctalálkozókon. Szécsi Zsolt, művészeti vezető, Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, Horgos: „Az idei illetve a tavalyi évben a Kőrösi Csoma Sándor Programnak köszönhetően nagy mértékben fellendült a népművészetnek ez az ága. Rengeteget fejlődtek a tánccsoportok, ugyanis lett pénz koreográfusra, zenekarra, viseletekre és rendezvényekre.”

A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület negyedszer szervezte meg az eseményt. A szervezők azt is elárulták, a Határtalanul elnevezés nemcsak az országhatárokon túlról érkező fellépőkre utal, hanem egyben a vég nélküli jókedvet is szimbolizálja. Pécs Blanka, vezető, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Királyhalom: „Ezek a találkozások mindig nagyon jól sikerültek, mindig vidámak voltunk, mindig valami újat tanultunk. Megismertük egymás táncstílusát. Tapasztalatot cseréltünk egymással.”

A program a hagyományokhoz híven táncházzal zárult. A táncban megfáradt előadóknak süteményekkel, rókalángossal és jeges teával kedveskedtek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV