You are here

Nyolc dél-bánáti településről, 250 részvevője volt a Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozójának, amelynek a fejértelepi Ady Endre kultúregyesület volt a házigazdája.

Karácsonyra készülődnek a dél-bánáti magyarok is. Szombaton Fejértelepen, telt ház előtt tartották az egyik legnagyobb közösségi rendezvényüket.
Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Úgy a gyerekek, tehát az apraja-nagyja is, tapasztalatot cserél, illetve gazdagodhat egymás szokásaiból, életkörülményeiből, mert még mindig - ez egy dél-bánáti találkozó - de nem ugyanaz a helyzet Dél-Bánát különböző településein és hatalmas távolság van ezek a déli települések között. ”

A rendezvény iránt töretlen az érdeklődés, hiszen magyar iskolák híján a dél-bánáti gyerekek a találkozóra készülve gyakorolhatják, ápolhatják anyanyelvüket.
Alföldi András, szervező, Ady Endre Kultúregyesület, Fejértelep: „Az idén 250 résztvevőnk van a szemlén. Nyolc helységből jöttek a résztvevők és 14 kultúregyesület lép föl. Az idén ki is léptünk a dél-bánáti kultúregyesületek szövetségéből, mert vendégül láttuk a budiszavaiakat. ”

A verseciek két csoporttal érkeztek. Annak ellenére, hogy városban élnek, megőrizték a betlehemezés hagyományát és igyekeznek azt az ottani magyar családokba is elvinni.
Kiss Nenad, alelnök, Petőfi Sándor Kultúregyesület, Versec: „Elmondjuk azt a mondókát, amit öregapáinktól megtanultunk. Szívesen fogadnak bennünket, Egy kis pálinka, bor, vagy esetleg egy pár darab kalács. De sajnos az, hogy a gyerekeket, a fiatalabb generációt ez nem érdekli.”

A rendezvényt Fiser János korábbi székelykevei plébános kezdeményezésére indították útjára. Halász Béla, református püspök: „Ami mindnyájunkat jellemez, hogy keresztények vagyunk - attól függetlenül, hogy katolikusok vagy reformátusok – és a kereszténység összeköt bennünket. És egy közösségnek rendkívül fontos a hite, a keresztény hite, és ezt próbáljuk ápolni itt dél-Bánátban.”

A belgrádi magyar nagykövetség jóvoltából a csoportokban fellépő 150 gyerek ajándékcsomagot kapott. Kísérőrendezvényként pedig megnyitották a Szent László életét és szellemi örökségét bemutató vándorkiállítást.

 

Szerző: 
Pannon RTV