Ugrás a tartalomra

Jól sikerült a falunap Magyarcsernyén

Magyarcsernyén a falunap fontos esemény, hiszen a vallási ünnepeken kívül erre az alkalomra jönnek össze a családok, a távol élők hazalátogatnak a rokonokhoz.

Magyarcsernye faluelnökét, dr. Tóth Lászlót kértem meg, tekintsen vissza a közelmúltban megtartott rendezvényre, és összegezze az eseménysorozatot.

— Mint minden évben, az idén is jelentős feladat volt számomra és kis csapatomnak a falunap megszervezése. Próbáltunk olyan programokat tervezni, hogy a legkisebb gyermekektől a legidősebb lakosokig mindenki megtalálja a számára megfelelő időtöltést, és oka legyen kijönni a helyszínre, a futballpályára.

A hagyományos főzőversenyünkre a helybelieken kívül más településekről is érkeztek csapatok. A részvevők általában az első hely megszerzésére törekednek, de inkább a jókedv, a barátkozás, a szórakozás jegyében telt a rendezvény. Az idén nem volt zsűrizés, mindenki ajándékcsomagban részesült. Továbbá az is újdonságnak számított, hogy minden csoport azt készített, amit akart, azaz volt halászlé, különféle gulyások, bab stb. A délutáni órákban az ifjúság gyerekolimpiát, ügyességi játékokat tartott volna a gyermekeknek, de a rossz időjárás miatt ez a program sajnos elmaradt.

A nőszervezet és a kézimunkacsoport több száz mogyorókrémes palacsintát sütött, melyet a gyerekek nagy örömmel és jó étvággyal fogyasztottak el. A nap fénypontja a 18 órakor kezdődő műsor volt, melyet a kultúregyesület szervezett. Nagy volt az érdeklődés a tánckoreográfiák, szavalatok, énekek iránt. Az estét remek koncertekkel zártuk. Előbb a helyi Orion zenekar lépett fel, majd 21 órától a magyarországi Leander Kills rockegyüttes vendégszerepelt. Vajdaság több részéből érkeztek fiatalok, hogy 90 percen át élvezhessék az élő koncertet. A falunapi programok végét tűzijáték jelezte.

* Elégedett az idei szervezéssel?

— Természetesen elégedett vagyok, sőt, örömmel tölt el, hogy mindenki mekkora odaadással vitte végbe a feladatát. Szerintem az a legnehezebb, hogy a tervezéskor minden apróságra oda kell figyelni. Köszönet mindenkinek, aki bármiben is segített, hogy a közös rendezvényünk sikeres legyen.

* Mi volt ön számára a legmeghatóbb, legjobb élmény?

— A legemlékezetesebb, legmaradandóbb rész az volt, amikor vendégül láthattuk két testvértelepülés néptáncos gyermekeit. A magyarországi Bakonycsernyéről és a romániai Dózsa György községből (Gheorghe Doja) érkeztek a gyerekek, akik felléptek a művelődési műsorban, melyet ezáltal még színesebbé és színvonalasabbá tettek. Ezek a fiúk és lányok a helybeli gyerekekkel részt vettek a Határtalan barátság elnevezésű táborban, melyet az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezett a Kátai Tanyán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. Az összesen 73 részvevő öt napot töltött el barátkozással, kirándulással, táncolással. Jártak Szabadkán, Palicson, Újvidéken, Péterváradon és a pacséri tófürdőben is. 

* Jövőre hasonló rendezvénysorozatot terveznek?

— Szeretnék változtatni a programokon. A hangsúlyt a magyarcsernyei családokra és magukra a lakosokra helyezném. Természetesen bizonyos programok, például a kultúrműsor vagy az esti koncert, megmaradnak.

A Sárgás-tavon horgászversenyt tartottak gyermekek részére. Erről a szervezet elnöke, Kovács László mesélt:

— Az eseményen mintegy 30-35 személy volt jelen, magának a versenynek 14 részvevője volt. Három kategóriában adtunk át díjat. A legnagyobb halat Urošev Maša fogta Óbecséről, a legtöbb pedig Biacsi Árpád hálójában volt, ők különdíjat kaptak. A zsákmány mennyisége alapján alakult ki a következő sorrend: harmadik Budai Richárd, második Túrús Tifani, első pedig Biacsi Árpád lett.

Noha az időjárás egy kissé megtréfálta az ünneplőket, mégis sokan nézelődtek a kirakodóvásáron, kóstolgatták a büfé ételeit, illetve a sörsátrakban is leülhettek egy-egy ital mellett beszélgetni a rég látott ismerősökkel.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Bacsik Lőrinc Natália