Ugrás a tartalomra

Jó Kanizsamonostoron táncolni

Szombaton zárta be kapuit a gyermek-néptánctábor

Az elmúlt héten 110 kisebb-nagyobb gyermek ropta a táncot a kanizsamonostori néptánctáborban. Az apró, alig 80 lelket számláló falu szélén lévő művelődési otthonban és udvarában az idén 15. alkalommal rendezték meg a nemcsak Észak-Bánát, hanem az egész tartományunk legnépszerűbb néptánctáborát.

Kis Tóth Erika táborvezető, a tábort évről évre szervező csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy az idén a táborlakók kezdőcsoportjának tagjai kötött foglalkozásban rábaközi táncokat és játékokat sajátítottak el, a középső csoport felcsiki, a haladó korosztály pedig mezőségi táncok fortélyait leste el az oktatóktól, akik Brezovszki Roland és Tamara, Vörös Árpád, Pukli Gabriella, Gazsó Tibor-Somi és Varga Viola voltak. A táncok mellé a népdalokat pedig Vas-Brezovszki Tímea oktatta a gyermekeknek.

Természetesen szabadidős foglalkozások is voltak, amikor a gyerekek gyöngyfűzést, nemezelést és citerázást tanulhattak, de szerveztek hegedű-, brácsa- és bőgőoktatást is. A tartományunk különböző tájairól érkezett gyermekeken kívül az idén a budakalászi Virág Néptáncegyüttes tagjai is ellátogattak a táborba a szüleik kíséretében.

Kis Tóth Erika szerint egyébként a tábor népszerűsége nagyban függ az oktatóktól: ezen is múlik, hogy mennyire tartják fontosnak a szülők azt, hogy a gyerekeket elhozzák egy ilyen találkozóra. Ebben a táborban rengeteg a visszatérő gyerek, ismeretségek, barátságok születnek, s a gyerekek tudják azt, hogy ha máshol nem is, de monostori táborban biztosan találkoznak egymással.

Azért jönnek, mert egyrészt jó a társaság, s hasonló érdeklődési körű fiatalokkal találkoznak, másrészt pedig a tábor távol esik minden olyan szórakozóhelytől, mint a diszkók, az internet kávézók…

– Ha kijövünk ide Monostorra, akkor a friss levegőn és egymáson kívül mást nem is találunk – emelte ki a táborvezető.

Hozzáfűzte, hogy ezt nagyon jól bírják az ide járó gyermekek: nemegyszer történt már meg, hogy a táborlakók mobiljaikat elhelyezték feltölteni, s annyira belefeledkeztek a tábor zsongásába, hogy ott felejtették, és csak a záró gála előtt szóltak, hogy valahol elhagyták a készüléküket.

A monostori tábor szombat este gálaműsorral zárult, amelyen a táborlakók bemutatták, hogy az eltelt egy hét alatt, mit tanultak meg oktatóiktól. Az elsajátított dalokat és néptáncokat egy történetbe sűrítették, s ezt mutatták be a közönségnek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Hhzs.
Többi hír