Ugrás a tartalomra

Iskolatáskák az elsősöknek

Megajándékozták a Zenta községhez tartozó falvak kisdiákjait

Új iskolatáskákkal gazdagodtak a Zenta községbeli falvak elsős diákjai. A tartományi oktatási titkárság támogatásával vásárolt táskákat az önkormányzat illetékesei hétfőn délelőtt adták át a kisdiákoknak.

– A zentai önkormányzat és a Stevan Sremac Általános Iskola közösen pályázott a tartományi titkárságnál az iskolatáskák beszerzésére, aminek köszönhetően harminchárom táskát sikerült nyernünk, s ezeket a falusi általános iskolák elsősei között osztottuk szét. Mivel általában a falvakban laknak a legtávolabb a diákok az iskolától, így ők tudják a leginkább hasznát venni ezeknek a korszerű iskolatáskáknak – mondta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, hozzátéve, abban bíznak, hogy a jövőben újabb támogatások révén a városi iskolák tanulóinak is tudnak majd hasonló ajándékokkal kedveskedni.

– A kisdiákoknak ajándékozott iskolatáskák megfelelnek a gyermekek életkori sajátosságainak, mivel olyan eszközök is vannak rajtuk, amelyek nagymértékben csökkenteni tudják a gerincükre irányuló terhelést. Emellett olyan fényvisszaverő felületek is találhatók rajtuk, amelyek a gyalogos vagy a kerékpárral történő közlekedés során jól láthatóak, és ezáltal nagyobb biztonságot nyújtanak a gyerekeknek – emelte ki Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

A diáklétszám ugyan a régió más településeihez hasonlóan Zenta községben is folyamatosan csökken, a községhez tartozó falvak közül azonban idén mindenütt meg tudták nyitni a tervezett tagozatokat.

– Felsőhegyen és Tornyoson az egy-egy tagozatot, Bogarason és Keviben pedig a kombinált tagozatot nyitottuk meg. Most már Felsőhegyen is tizenötnél kevesebb tanuló kezdte meg az első osztályt, ugyanakkor abban reménykedünk, hogy ez a szám a jövőben nem fog tovább csökkenni. Tizenöt főnél kisebb létszám esetén kérjük a minisztérium engedélyét és a Magyar Nemzeti Tanács jóváhagyását, amit eddig minden évben megkaptunk, ezért szerencsére eddig ezen a két településen, tehát Felsőhegyen és Tornyoson nem kellett kombinált tagozatok megnyitásán gondolkodnunk – emelte ki Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki elmondta, az önkormányzattal karöltve folyamatosan igyekeznek fejleszteni az intézményben folyó munka színvonalát, valamint javítani az épületek állapotát.

Ezen törekvések jegyében jelenleg is folyamatban van a zentai Thurzó Lajos kihelyezett tagozat felújítása, valamint a November 11. iskola tornatermének a korszerűsítése, és a tervek között szerepel a felsőhegyi iskola tornaterme fűtésének megoldása, valamint a tornyosi iskola tetőszerkezetének a javítása.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, M. E.
Többi hír