You are here

A törökkanizsai beruházásokat megtekintette a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége. Két oktatási és egy művelődési intézményt látogattak meg, előzőleg pedig tárgyaltak Törökkanizsa polgármesterével.

Az MNT vezetői Törökkanizsán először Radovan Uverić polgármesterrel találkoztak, akivel az önkormányzat által is támogatott községi oktatási fejlesztésekről, valamint a magyar ajkú diákok középiskolai oktatási lehetőségeiről egyeztettek. A delegáció később ellátogatott a Dositej Obradović Szakközépiskolába, a Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézménybe, valamint a Branislav Nušić Könyvtárba, ahol megtekintette azokat a felújítási munkálatokat, amelyek az MNT közreműködésével a Magyar Kormány támogatásával valósulnak meg. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Egy olyan közösségben járunk, ahol mindig tudták, hogy mit szeretnének, mit szeretne a közösségük, mit szeretnének az itt élő magyarok, és ezt úgy tudták megfogalmazni, hogy a Magyar Nemzeti Tanács erre rá tudott kapcsolódni, és tudott ebben segíteni is.” 

A Magyar Kormány - az MNT-n keresztül - támogatást nyújtott a szakközépiskola tanműhelyének felújításához, az óvoda toalettjének korszerűsítéséhez, valamint a külsőleg néhány éve felújított könyvtárépület belső rekonstrukciójához. A könyvtárteremben még nagy a felfordulás, mindenfelé könyvhalmazokat lehet látni, de már a rendbe tett termekbe hordják be a digitalizált és bar-kódokkal ellátott könyveket, úgyhogy egy hónapon belül talán újra nyitva áll majd a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár.

Szeretnék a városi park kastélyait is felújítani - mondta Újhelyi Nándor, a Községi Képviselő-testület elnöke: „A parkban található a városi színház épülete is, és bizony itt fogjuk majd a nyár folyamán megrendezni a Gyöngyösbokrétát és a Durindót. Szeretnénk, ha ezeket az épületeket addig rendbe tudnánk hozni, hiszen a színház a legfontosabb, hogy méltóképp tudjuk a rendezvényeket megszervezni, illetve fogadni az ide látogatókat.” Az anyaország támogatásával heteken belül megkezdődnek a temetőben lévő Tallián-kápolna felújítási munkálatai is. 

 

 

 

 

 

Szerző: 
Pannon RTV