Ugrás a tartalomra

Interetno, a színek fesztiválja

Öt napra ismét világvárossá válik Szabadka

Szabadkai, zombori, lengyel, olasz, orosz, török–ciprusi és panamai néptáncegyüttesek mutatkoztak be a XII. Interetno Fesztivál első napján, a nyitóceremónián. A mi fülünknek, szemünknek ismerős szabadkai Népkör és a zombori Ravangrad táncosainak produkciója biztosan elnyerte a külföldiek tetszését is, hiszen nagyon dinamikus, energikus produkciót láthattunk tőlük.

Ám a hűséges interetnózóknak például az olasz, a török dallamok is ismerősek lehettek, hiszen ezekből az országokból már nem először köszönthetünk fellépőket Etnopolisban. Tudtuk, hogy a törökök színesek lesznek, és persze határozottan dobognak majd, és valóban nem csalódtunk, hiszen az Észak-ciprusi Török Köztársaságból érkezők is ilyen produkcióval léptek Etnopolis színpadára.

Azt is sejthettük, hogy az olaszok néptánca inkább kedves, vidáman ugrálós közös játékra hasonlít majd, mint klasszikus értelemben vett néptáncra. A panamaiak kinézetükben és táncaikban is emlékeztethettek minket például a mexikóiakra, a paraguayiakra vagy éppen a kolumbiaiakra, akik már jártak nálunk.

A panamaiak is színesek, nagy szoknyások, közép- és dél-amerikai társaikhoz hasonlóan nagyon mosolygósak, vidámak voltak, és ez köszönt vissza a táncaikban is.

Talán azt is jól gondolhattuk, hogy a lengyelek egy lágyabban dallamos produkcióval érkeznek hozzánk. Amire szinte sosem tudunk úgymond előre felkészülni, azok az oroszok. Az oroszok is visszatérő vendégei a fesztiválnak, ám az ország különböző régióiból érkeznek, és az aktuális csapat az előző évekhez képest általában teljesen különböző produkcióval mutatkozik be. Nem is csodálkozhatunk ezen, ha tudjuk, hogy az óriási területű Oroszország területén több mint 100 népcsoport él.

Az idén a Szaha Köztársaságból (Jakutföldről) érkeztek a fellépők, a jakutok.

 

Az első este fellépőihez a napokban csatlakoznak még Korea, Szlovákia, Erdély és Magyarország táncosai is. Sokszínűek lesznek hát idén is a táncpanorámák Etnopolis színpadán, és sokféle tánc alaplépéseit tanulhatjuk meg a fesztiválklubban a nemzetek táncházában.

A nyitóceremónián, a táncegyüttesek fellépései előtt Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, Szabadka polgárai vendégszeretők hírében állnak, s ezt Szabadka most ismét bebizonyíthatja.

Ő is, és a fesztivált megnyitó Pásztor István, a tartományi parlament elnöke is megköszönte a szervezőknek, hogy idén is sikerült megszervezni ezt a tömegeket vonzó rendezvényt.

Pásztor István hangsúlyozta, hogy bár Szabadkát a tolerancia városaként emlegetik, s a részvevők részéről a tolerancia kitapintható is, a szabadkai közélet kapcsán erről azért némi fenntartással szólhatunk.

Mint mondta, a toleranciát gyakorolni kell, hogy hogyan, arra kiváló példát nyújt a fesztivált szervező Népkör MMK, akik ezzel a fesztivállal azt is megmutatják, hogy milyen jól tudunk úgy közelíteni egymáshoz, hogy mindenki magából a legjobbat adja.

És mielőtt a táncpanoráma kezdetét vette, természetesen idén is elhangzott az Interetno Fesztivál himnusza is Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny győztese és Kovács Nemes Andor színművész előadásában.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen