Ugrás a tartalomra

„Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni”

Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni címmel emlékeztek Topolyán az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében. A táncszínházi előadás a Cirkalom táncegyüttes, a Csalóka és Fokos zenekar, valamint Hajvert Ákos és Tóth Péter versmondók közreműködésével készült.

„Pici babáim, sohase felejtsétek, hogy magyarnak születtetek, s egyre kérlek, hogy soha senkire valótlant ne mondjatok. Mindig és minden körülmények között csakis az igazat – ezt kéri tőletek édesapa” – így búcsúzott írásban gyermekeitől Szobonya Zoltán ügyvéd, a magyarországi Jánoshalma 56-os mártírja.

Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó: „Nagyon gerinces emberként kiállt úgy a gazdagok, mint a szegények mellett, ezért a kulákok védőszentjének is nevezték, a szó jó értelmében és egy koncepciós perben vették el az életet tőle.”

1956 őszén diákok, tízen-, huszonéves kamaszok, munkások, egyetemisták ragadtak fegyvert a nemzeti függetlenségért és szabadságért. Kisimre Árpád, művészeti vezető, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „A fiatalok, azok az egyetemisták, akik kevésbé tudják az elnyomást tűrni, és ők robbantják ki ezeket a forradalmakat, az elégedetlenséget, ők adnak hangot annak, és ez így mutatódott be igazán a műsorunkban is, ami aztán végig megy, mint említettem, az 56-os eseményeken.”

A megemlékezésen Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke mondott köszöntőbeszédet. „Felkeltek a zsarnokság ellen és sikerült egy forradalmat megvívniuk, megvillantani egy olyan rendszert, ami a független Magyarország, a szabad Magyarország rendszere lett volna. Sajnos, ez nem jött össze akkor, de ez egy örökös cél, amelyet most már megvalósított ugyan a nemzet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy milyen harcokat vívtak annak idején ennek az érdekében.”

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ alkalmi műsorát vasárnap Jánoshalmán, Topolya testvértelepülésén mutatják be.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír