Ugrás a tartalomra

Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni

Ez az idézet a címe a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ emlékműsorának, amellyel a forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról emlékeztek meg szombat este a topolyai színházteremeben.

Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni - kivégzése előtti utolsó óráiban mondta ezt Szobonya Zoltán ügyvéd, a magyarországi Jánoshalma '56-os mártírja. 1956 őszén diákok, tízen-, huszonéves kamaszok, munkások, egyetemisták ragadtak fegyvert Magyarországon a nemzeti függetlenségért és szabadságért. A Cirkalom Táncegyüttes fiataljaihoz közel áll a téma. Slingár Elek, néptáncos, Cirkalom Táncegyüttes, Topolya: „Az '56-os forradalomban is főleg az egyetemista értelmiség volt, aki beindította, a lengyel szabadságmozgalom kíséretében és az ő támogatásukkal. Igazából szeretek is ilyenekkel foglalkozni, mert kicsit más, és az ilyen műsorok egy kis kimozdulás a komfortzónából, néha jól jön.”

Szobonya Zoltán ügyvéd, a magyarországi Jánoshalma '56-os mártírjának búcsúlevele, megzenésített versek, erőteljes táncjelenetek, fény és hangtechnika teszi emlékezetessé a műsort.

Az Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni című táncszínházi produkciót 2016-ban készítették. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Nagyon fontosnak tartjuk a művelődési központban, hogy a történelmi eseményeinkről, jeles eseményeinkről megemlékezzünk, így került sor erre az október 23-i műsorra is, amit az '56-os forradalom megemlékezésére készítettünk.”

A táncszínházi előadást Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók, a Cirkalom táncegyüttes, valamint a Csalóka és Fokos Zenekar közreműködésével mutatták be Topolyán.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír