Ugrás a tartalomra

Igyekeznek lefoglalni magukat

Doroszlón is vigyáznak az idősekre

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében elrendelt kijárási tilalom talán a legveszélyeztetettebb korosztály, az idősek kitartását teszi a leginkább próbára. Mint másutt, Doroszlón is a családtagok, a Vöröskereszt, a Vigyázzunk egymásra! elnevezésű akció aktivistái vagy a falugondnoki, illetve a geronto-háziasszonyi szolgálat munkatársai oldják meg számukra a napi bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését. Olyan is előfordul, hogy egymásnak segítenek, a még hatvanöt évét be nem töltött barát, szomszéd megy el bevásárolni kortársának. Kucor Rózsa például több ilyen feladatot is ellát, nem csak most, a járvány idején, hanem a mindennapok rendes kerékvágásában is. Otthon is ő a beszerző, hiszen férje, Kucor János átlépte már az idős személyekre vonatkozó kijárási korhatárt.

– Leginkább a kapun belüli virágoskertet, tágas udvarunkat csinosítgatjuk. Szerencse, hogy ez a tevékenység a rendelkezésünkre áll, hogy nem szorulunk be teljesen a házba. Azt nehéz volna kibírni. A szélesebb körű társalgás azonban nagyon hiányzik, és hát az unokáimmal való találkozás is – hallottuk Rózsától.

Hasonlóan vélekedik Dékány Ilona is, aki a Doroszlói Keresztény Magyar Nyugdíjas-egyesület alelnöke.

– Igyekszem lefoglalni, hasznossá tenni magam. A kerti munka mellett én is segítettem a védőmaszkok varrásában a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának akciója keretében. Nagyon örülünk annak, hogy Nyugat-Bácska online piacán keresztül megkezdődött a kiszállítás. Házhoz jön a friss gyümölcs, zöldségféle, és várhatóan hamarosan a szép virág is – mondta Ilona.

Turi Gábor kupuszinai termelő elmondása szerint nagy igény van a kiszállításra. Azokon a helyeken kérik most a házhoz szállítást, amelyekre egyébként is járnak piacozni. Szerdánként Nemesmiliticsre, csütörtökönként Doroszlóra, szombatonként Szondra szállítják házhoz a termékeiket. Elérhetőségük: 0637125847.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lmt
Többi hír