Ugrás a tartalomra

Idén is színes kultúrprogramok Zentán

Évfordulós megemlékezések, aktuális filmsikerek, kortárs irodalom

Ahogyan már megszokhatta a zentai közönség, a város 2018-ban is gazdag palettáját kínálja a legkülönbözőbb kulturális programoknak. Az idei kínálatról – a nyárral bezárólag – Hugyik Richárddal, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójával beszélgettünk.

– Művelődési központunk az előző évekhez hasonlóan igyekszik idén is szerteágazó, több korosztályt megszólító palettáját kínálni a kulturális programoknak. Színházi repertoárunkban már januárban nagy sikerrel mutatták be nálunk az Újvidéki Színház Kovácsok című előadását, emellett lehetőséget teremtettünk az Újvidéki Művészeti Akadémia végzősei vizsgaelőadásának meghívására is, akik a Godot-ra várva című Beckett-darabot adták elő, mellyel bebizonyították, hogy igen tehetséges generáció az övék. Művelődési Házunk elsősorban rendezvényszervezéssel foglalkozik, együttműködve a Zentai Magyar Kamaraszínházzal, a Miroslav Antić Kamaraszínnel, valamint különböző civil szervezetekkel és oktatási intézményekkel. Az első negyedév kiemelkedő rendezvénye a Hagyományaink Ünnepe, mely a helyi hagyományőrző csoportok bemutatkozását és egy szakmai zsűri által történő értékelését jelenti, mely által tökéletesedni, fejlődni tudnak. Erre március 4-én kerül majd sor. A Művelődési Házban zajlik a művészeti műsor, a népművészeti kiállításnak és ételkóstolónak pedig a Városi Múzeum ad helyet.

Március 2-án ér véget az Arany-emlékév, melyről terveink szerint megemlékezünk majd, ugyanúgy, mint Szabó Magda születésének 100. évfordulójáról. A szépirodalmat tekintve író-olvasó találkozókra idén is nagy hangsúlyt fektetünk. Dudás Károly író, publicista Forumnál megjelent, válogatott írásokat tartalmazó kötetét januárban már sikeresen bemutattuk, februárban pedig Molnár Tibor Szocialista ünnepek Zentán című könyvét vesszük sorra, mely reményeim szerint nagy érdeklődésre tart majd számot, hiszen megszólít egy generációt, ugyanis a második világháború utáni miliőt festi elénk. A tavalyi Koncz István-jubileum kapcsán is szeretnénk megemlékező estet szervezni: a Forum Csend és lázadás címmel adott ki egy válogatáskötetet a magyarkanizsai költőtől, ezt tervezzük bemutatni. Márciusban Antal Szilárd A rejtett város című fotóalbumát egy kiállításmegnyitóval egybekötve mutatjuk majd be. 2018-ban is szeretnénk neves magyarországi írókat is meghívni. Tárgyalások már folynak, konkrét nevekkel még nem szolgálhatok, de szeretnék legalább három kiemelkedő művészt is vendégül látni városunkban.

A kiállításokról szólva február 12-én ér véget a Székely Tibor-tárlat a Városi Múzeumban, utána tervezzük a Szabadkai Magyar Főkonzulátus által részünkre átadott, a reformáció történetét bemutató vándorkiállítást megnyitni. Ugyanitt március 10-től nyílik a Bolyai TGK tanárainak, egy későbbi időpontban pedig a diákjainak tárlata is. Április végén Dömötör Mihály fotókiállítását is megtekintheti majd a közönség, májusban a Múzeumok Éjszakáján pedig vagy a Városi Múzeum és a Történelmi Levéltár közös anyagából, vagy az újvidéki múzeumokkal együttműködve nyílik majd egy tárlat, erről még tárgyalások folynak. Ezeken túl Benes Józsefről, a közelmúltban elhunyt jeles festőnkről is mindenképpen megemlékezünk az év folyamán egy retrospektív kiállítással.

A gyermekprogramokra is mindig nagy hangsúlyt helyezünk, idén is igyekszünk a könyvkiadóinknál frissen megjelent gyermekköteteket bemutatni. Ilyenek például Csík Mónika Szekrénylakók című munkája, vagy a Jó Pajtás, a Magyar Szó és a Forum közösen megjelentetett, Tigrislélek című válogatáskötete. Ezek bemutatására Zenta mellett Felsőhegyen és Tornyoson is sor kerülne, hiszen anyagi lehetőségeinkhez mérten mindig igyekszünk a község falvait is bevonni programjainkba. A Zentai kincsestár a Városi Könyvtár kiemelkedő helyi személyiségekhez kötött gyermekprogram-sorozata, mely foglalkozásokat a könyvtárosaink vezetik igen lelkiismeretesen és ügyesen, miáltal a gyerekek számára vonzóvá teszik az intézményt és magát az olvasást.

A filmművészetet illetően jól kialakult rendszer immár a Mobil 3D Cinemával való együttműködés, amely havi rendszerességgel aktuális sikerfilmeket hoz el, melyek vetítése a Művelődési Házban történik. Ugyanakkor a Vajdasági Vándormozival is felvettük a kapcsolatot, ennek első gyümölcse volt nemrégiben a Kincsem című film levetítése, mely látványosan népszerűnek bizonyult.

Ismeretterjesztő előadások tekintetében vannak jól bejáródott programsorozataink, ezek az idén is folytatódnak, mint például a Világjárók filmvetítések, de ugyanígy hangsúlyt fektetünk a történelemre, a földrajzra, az életmóddal kapcsolatos előadásokra; mindent befogadunk és támogatunk, ami a profilunknak megfelel. A nagy évfordulókról is rendszeresen megemlékezünk, ilyen lesz a Kiegyezés 150. vagy Mária Terézia születésének 300. jubileuma.

Külön műsorral készülünk majd a magyar költészet napjára is, tavasszal szokásosan megrendezzük a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét, a nagy nemzeti ünnepeinket szintúgy megtartjuk, március 15-én például a tervek szerint testvérvárosunkból, Dabasról érkeznek fellépők. 2018 Mátyás király-emlékév, mely szintén fontos számunkra, ezért a központi rendezvényekhez kapcsolva fogunk megemlékezni róla. Május a nagy fesztiválhónapunk, ekkor kerül sor az Énekelt Versek Fesztiváljára, melynek díszvendége ezúttal Kollár Árpád lesz. Ugyanebben a hónapban a másik nagy rendezvény a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny, melyet idén is a könyvtár munkatársai szerveznek. Ezek mellett ekkor zajlik még a Múzeumok Éjszakája is.

A nyár folyamán a Tanyaszínház a megszokott módon ismét ellátogat hozzánk, a Szent István-napi rendezvényt ugyancsak megtartjuk, és augusztus folyamán zajlik a Zentai Művésztelep is. Művelődési központunk, Magyarkanizsa önkormányzata és a szegedi partnerünk megnyert egy határon átnyúló pályázatot, melynek címe a Víz új kultúrája, ezzel kapcsolatosan is számítani lehet majd rendezvényekre.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Szögi Csaba
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen