Ugrás a tartalomra

Idén is megrendezték a hagyományos királyhalmi szamárversenyt

A csökönyös állatok ezúttal is tettek róla, hogy a közönség igazán remekül szórakozzon.

A rendezvény minden korosztály számára bővelkedett látnivalóban. A legtöbben természetesen a szamárverseny futamaira voltak kíváncsiak.

A sorrendben 36. királyhalmi szamárversenyre minden eddiginél tartalmasabb programokkal várták az látogatókat. Már délben gyülekezni kezdtek, sokan összekötötték a kellemest a hasznossal és azonnal a sátrak felé vették az irányt, hogy a versenyek kezdete előtt megebédeljenek. Az ünnepélyes megnyitó 13 órakor vette kezdetét, ezt megelőzően pedig rengetegen sétáltak a kirakodóvásár körül és nagyon sok magyarországi vendég is érkezett.

Árokszállási Géza a magyarországi Szatymazról jött el barátaival. Először látogatták meg a szamárversenyt. De vajon mi érdekli őket legjobban? „Hát a szamarak, ezért jöttünk. Kíváncsiak vagyunk, hogy hozzák ezt össze, hogy tudják őket irányítani. Nekem is van szamaram, ezért még fokozottabban kíváncsi vagyok rá.”

A tornyosi Katona Ferenc viszont tapasztalt versenyző, évről-évre részt vesz a királyhalmi szamárversenyen. „Ez egy hobbi, mint némelyiknek a lóverseny. Meg élvezzük, hogy melyik szamár gyorsabb meg ilyesmi. Tréningeztetni kell, otthon kell hajtani, piszkálni őket, és aztán végül megszokja.”

A szamarak doppingolása szigorúan tilos volt. A látogatók viszont jóízűen lakmároztak a versenyek előtt és közben is. A szervezők finom ételekről gondoskodtak. Fodor Erzsébet, szakács: „A mai napon a marha- és a birkapörkölt készen van, jöhetnek a vendégek, mert bő a kínálatunk, és mindenkit szeretettel várunk, a recept meg jó az alapanyag, jó húsok, meg minden és abból jó pörkölt készül.”

Bata Csaba, a verseny főbírója szerint a versenyre érkező szamarak és gazdáik többsége már tapasztalt versenyző és alaposan fel vannak készülve az izgalmas megmérettetésre. Ezért vizesárokkal és egyéb akadályokkal nehezítették számukra a pályát. 

„Ezek a szamarak már most annyira be vannak tanítva, hogy ha egy egyenes úton kellene nekik futni, akkor szerintem még a versenylovakat is lehagynák.” Verseny közben tilos verni a szamarakat, csak szép szóval és finom falatokkal lehet őket biztatni – tette hozzá a főbíró.

A szervezők idén minden eddiginél tartalmasabb kísérőprogramokkal színesítették a szamárversenyt.

Katona Róbert, közgyűlési elnök, Királyhalom HK: „A 36. szamárversenyre úgy készültünk, hogy ne legyen szabad idő egyáltalán, teljesen kitöltöttük programokkal, mindenki, tehát minden korosztály talál magának szórakozási lehetőségeket, vannak motorosok, air-softosok, asszonycipelés, természetesen szamárverseny, kerékpárverseny, gumicsizma-dobálás, kötélhúzás.”

A szamárversenyen fellépett a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Pitypang néptánccsoportja és a Rhytmical Dance Club tánccsoport is. Az egyik leglátványosabb az air-soft harci játék-bemutatója volt. A gyerekeknek kerékpárversenyt és egyéb ügyességi vetélkedőket szerveztek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen