Ugrás a tartalomra

Húsvéti szokások Adorjánon

Húsvéti szokások cimmel negyedik alkalommal szervezte meg hagyományápoló rendezvényét az Adorján Művelődési Egyesület.

A Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, ami a feltámadásról, a tavasz eljöveteléről, vele az újjászületésről, a természet ébredéséről is szól. Ezzel vont párhuzamot az egy hét múlva sorra kerülő választások vonatkozásában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is alkalmi köszöntőjében.

„Nekem meggyőződésem az, hogy mind ez a 16-ai nap, mind pedig az április 6-ai nap egy olyan nap lesz, amely befolyásolja majd azt, hogy milyen esélyekkel nézhetünk a jövőbe, milyen esélyei lesznek annak, hogy a hagyományokat meg tudjuk őrizni, hogy ápolni tudjuk, és hogy a hagyományápolás az ne csak a múlt, a dicső múlt feletti siránkozásról és az arra való emlékezésről szóljon, hanem az emlékezéssel együtt a jövőről is szóljon a hagyományápolás.”

A hagyományápoló rendezvényen a község négy művelődési egyesülete valamint a kevi és zentagunarasi műkedvelők mutatták be húsvéti szokásaikat, dalban, szóban, játékos versikékben. Az oromi és tóthfalusi egyesületek valamint az adorjáni asszonyok húsvéti kézimunkákat is kiállitottak.

Borsos Margit, a házigazda művelődési egyesület elnöke: „Van egy asszony, aki már évek óta nagyon szépen kézimunkázott, az újasszony-ruha meg örömanya-ruha ott van a kézimunka-kiállitáson, meg itt a faluban is a lányok gyöngyöt fűznek, horgolnak, karácsonyi fiszeket meg húsvéti tojásokat behorgolnak.”

A vendéglátók alkalmi ajándékkal kedveskedtek a fellépő egyesületeknek, majd főtt sonkával, kolbásszal és tojással is megköszönték nekik, amiért bemutatták falujuk húsvéti szokásait, hagyományait.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír