Ugrás a tartalomra

Hiánypótló a Robert Capa-fotótábor

Az egy hét alatt készült legjobb fotókat bemutató vetítéssel zárult a Robert Capa-fotótábor a Nosza melletti Róka-tanyán. A Vajdaság egész területéről, Magyarországról és Szlovákiából érkező 41 ifjú fényképész szakmailag sokat fejlődött az egyhetes intenzív képzésnek köszönhetően. A gyerekek és az oktatók egybehangzó véleménye szerint hosszú távon is van létjogosultsága a fotós tábornak Vajdaságban.

Sátraikat bontják a fiatal fotósok a Nosza melletti Róka-tanyán. Az elmúlt egy héten elismert szakemberberektől sajátíthatták el a fényképezés csínját-bínját. Az oktatók meg voltak elégedve a tanítványokkal, azt mondják, szivacsként szívták magukba az új ismereteket.

Dormán László fotóművészt kiemelte: „A saját szintjéhez képest minden résztvevő egy magasabb szintű tudással megy haza. Biztos vagyok benne, hogy máshogy nézi, máshogy látja, és máshogy láttatja majd a világot a képein.”

Az egyhetes intenzív képzés zárórendezvényén a táborban készült legjobb képekből vetítettek. A résztvevők szavazhattak, melyik munkát tartották a legjobbnak. A legtöbb voksot a martonosi Antóci Brigitta és a szabadkai Bártol Brigitta kapta.

A martonosi lány különleges portrékat készített. „Nagyon élveztem a portréfotózást. Két napig körülbelül ezzel foglalkoztunk. Elkezdtem gondolkodni, hogy miket lehet belevinni, és saras képet csináltunk, festettem az egyik lányt, majd úgy fényképeztem.”

A Magyar Nemzeti Tanács idén először hirdette meg a Robert Capa-fotótábort az egyik legnagyobb magyar fotográfus születésének 100. évfordulója kapcsán. A szervezők szerint a tábor nagy űrt tölt be Vajdaságban, mivel a vizuális kultúrára nevel.

Molnár Edvárd fotóriporter, a tábor vezetője elmondta: „Szerintem van létjogosultsága egy fotóművészeti, vagy akár nevezhetnénk úgy is, hogy vizuális kultúrára nevelő tábornak, mivel ott én egy üres foltot érzek. Van rengeteg hagyományőrző tánctábor, zenei tábor, képzőművészeti, filmes tábor, de fotós táborról nem nagyon hallottam eddig.”

Őszre vándorkiállítást terveznek, amellyel egész Vajdaságban bemutatják a táborban készült legjobb fotókat. Robert Capa szelleme így járja majd be Délvidéket.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról