Ugrás a tartalomra

A hétvégén zajlik a magyarcsernyei faluünnep

Hivatalosan két naposra tervezték az idei magyarcsernyei faluünnepet, amely keretében ma délelőtt a művelődési otthon előcsarnokában kiállítás nyílt. Az egybegyűlteket dr. Tóth László tanácselnök köszöntötte.

A Kézimunka Szakkör tagjanak munkáit dicsérte a kiállítás egyik része, amely keretében mintegy száz kézimunkát, fazekas alkotást, horgolást, hímzést nézhetett meg a nagyérdemű.

A tárlat másik részében a régmúlt időkbe kalauzolta a látogatót Fehér Mihály, amatőr régész, aki Magyarcsernyén és környékén fellelt, a múltat idéző leleteiből mutatott be egy csokorra valót.

A hivatásos régészek megerősítették, hogy a talált maradványok egy része a kőkorszakból valók, de vannak a római korból is leletek, ugyanakkor a honfoglalás korát is képviselte néhány cserépdarab.

A tárlat megnyitója után a művelődési ház nagytermében egy rövid kultúrműsort adtak a falu legfiatalabbjai, majd megtartották a Csernyeiek 22. Találkozóját, ezen belül pedig a Csernyeiek Klubjának évi közgyűlését.

Halász György elnök beszámolója az elmúlt időszakra, a valós helyzetre is kiterjedt, hiszen régebben többen voltak jelen a találkozón.

A közgyűlést arra kérte, hogy az alapszabályzattal összhangban mentsék fel tisztségéből, de erre végül is nem került érdemben sor, hiszen hogy a klub működését átadják a fiatalabb nemzedéknek, az egy hosszadalmasabb tevékenység lesz, így addig teszik az elnökség tagjai a dolgukat.

A Csernyei Újságról a főszerkesztő, Nagy Erzsébet számolt be, külön kihangsúlyozva, hogy ebben az évben megkapták a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elismerését, a szórványban kifejtett tevékenységükért. Mint mondta, ők nagy dolgokat nem írnak, viszont a helyi eseményeket örökítik meg, azok kerülnek bele az évente négyszer megjelenő lapba.

A mostani, legújabb szám is az ünnepre látott napvilágot, ez a 22. évfolyam második száma, és abban bíznak, hogy a jövőben is tudják teljesíteni a helyiek, és az elszármazottak kívánságát, hogy mindazt, ami náluk történik, megírják.

A Csernyeiek Találkozója egy közös ebéddel zárult.

A délutáni órákban labdarúgó gálamérkőzés is volt, a Roham Labdarúgó Klub fennállásának 95. évfordulója alkalmából a Roham és a Délvidéki labdarúgó-válogatott mérkőzött meg.

Estefelé került sor a Szent Ágota római katolikus templomban az ünnepi szentmisére. Este pedig Anna-bál lesz a Szent Anna egyesület szervezésében. A fiataloknak pedig diszkó esttel kedveskednek.

Holnap, vasárnap a futballpályán és környékén csirkepörkölt-főző versenyt szervez a Hagyományápoló Egyesület, délután két órakor pedig ügyességi vetélkedő lesz gyerekeknek, amelyet a Magyarcsernyei Ifjúsági Klub szervez.

Az V. Délvidéki Parasztolimpiát holnap délután négy órára tervezik, ezt is a Magyarcsernyei Ifjúsági Klub rendezésében nézheti végig a közönség, este 18 órától pedig kultúrműsor lesz több fellépővel az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében.

A magyarcsernyi faluünnepen fellép a magyarországi Irigy Hónaljmirigy együttes, a koncert 21 órakor kezdődik, utána pedig DJ Noyz (Atlatis Garden) szórakoztatja a fiatalokat.

A faluünnep ideje alatt egész nap élőzene, lacikonyha, sörsátor és kirakodóvásár is lesz.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok