Ugrás a tartalomra

Hegyesi Literatúra

Kishegyesen továbbra is egy liter a túra

Az Aranyeső községi szavalóverseny döntőjével kezdődött szerdán délelőtt a Hegyesi Literatúra háromnapos rendezvénysorozata. A kishegyesi tűzoltóotthon nagytermében szervezték meg az Aranyeső Vers- és Prózamondó Verseny döntőjét. 1973-ban Fehér Ferenc kiemelkedő vajdasági magyar költő kezdeményezésére tartották meg az első vetélkedőt.

A harmadik-negyedik osztályosok kategóriájában a Náray Éva, Molnár Krekity Olga és Barta Júlia összetételű zsűri az első díjat Kőműves Csengének, a másodikat Cucity Ivánnak, a harmadikat pedig Vanka Rékának ítélte oda. Az ötödik-hatodikosok közül Bede Noémi lett az első, Lódi Miklós a második, Molnár Anna a harmadik, a hetedik-nyolcadikosok közül első Dudás Nikolett, második Bojko Andrej, harmadik Török Gabriella. Szépen szerepelt, ezért dicséretben részesült még Péter Szungyi Evelin, Faragó Szilvia, Paulyuk Jenifer és Tóth Zalán is.

Idén Brasnyó István prózájából válogathattak a diákok. A nyerteseket meghallgathatják majd az érdeklődők péntek délután az Irodalmi Emléknapon.

Este a könyvtárban már egy Irodalmi Randevúra került sor. T. Kiss Tamással Fehér Dorottya beszélgetett A tükörtestvér című könyve kapcsán. T. Kiss Tamás első kötete, A tükörtestvér, a Forum Könyvkiadó Intézet 2011. évi regénypályázatának győztes kézirataként jelent meg decemberben. Azóta is hatalmas népszerűségnek örvend, már újra kellett nyomni, és ahogyan Virág Gábor a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója ez alkalommal megjegyezte, nem tudott könyveket hozni a rendezvényre sem, mert már nem volt raktáron. Ahogyan a beszélgetésből kiderült, a regény egyfajta játék az ellentétpárokkal. Más-más dimenzióban helyezkedik el Szeged (ahol tanul) és Kanizsa (a szülőváros), múlt és jelen, az „én” és „azok” sejtelmes tükörképe. Kirajzolódik a magyarországi és vajdasági nyelv közötti kettősség is, ami a szerző szerint a gyakorlatban nagyon is érezhető, megfogható. A regény értelmezése során szó esett a cselekmény helyszínéről is. Kanizsa, a csönd városa ugyanis sok szempontból újrafogalmazódik a regényben, rádöbbentve az olvasót arra, a csöndnek is megszámlálhatatlan árnyalata létezik. Nevezték már a kritikusok a regényt „pszichedelikus bölcsészlektűrnek” - ami a szerző érdeklődését is felkeltette már – de akár egy sajátos kordokumentumként is felfogható. Ugyanakkor, felmerül a Kosztolányi-, valamint a Tolnai-kapcsolat is, sőt, a farmernadrágos próza műfaji meghatározást is rápróbálták már a kritikusok T. Kiss Tamás kötetére.

A virtuális világ és a valóság kapcsolata gyakran különleges alakban jelenik meg a műben. Egy kanizsai utcai zenész autentikus előadásában videóról hallható (és látható) volt a bejátszás, melyben ennek lényege a következő mondatokban fogalmazódott meg: "A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene! Nem tudom, hogy átérzed-e!?" A beszélgetés közben T. Kiss egyik új művéből, a Kis nyári polka címűből is felolvasott részleteket. Ahogyan ott ült a könyvtár olvasótermében, és annak alapján, amit elmondott, úgy tűnt, hogy abszolút eredeti, ugyanakkor teljesen kompatibilis is a vajdasági (magyar) irodalommal. Ezt az érzést csak fokozta, hogy nadrágja színe összhangot mutatott a mögötte lévő asztalterítővel, ami fokozta a „környezetbarát érzést”, még akkor is, ha nem illett be teljesen abba a képbe, amit a fogyasztói társadalom kritikájaként fogalmazott meg. Mégis valóság volt ez, és ezúttal maga T. Kiss volt hozzá a háttérzene. A megjelent érdeklődők egy élménnyel gazdagabban távoztak, a szervezők pedig azt ígérték, pénteken a bemutatott könyv néhány példányát is elhozza majd a könyvbusz Kishegyesre.

A Hegyesi Literatúra holnap folytatódik. A könyvtárban 18 órakor „nyílik meg” az Irodalmi Kaszinó, amikor is bemutatkozik a Zetna Könyvkiadó. Szeptember 27-én, pénteken Irodalmi Emléknapot tartanak a könyvtárban. 15 órakor megérkezik a könyvbusz is, melynél megvásárolhatók lesznek a vajdasági magyar kiadók könyvei. 15:30-perckor a koszorúzás szerepel a programon, 15:40 perckor a Hiador-emléktábla leleplezése, 15:45 perckor pedig Silling M. Mária Találkozások című kiállítása nyílik meg. Az önkormányzat tanácstermében 16 óra 30 perckor Silling István: Barangolások Nyugat-Bácskában című könyvéről a szerzővel Sági Varga Kinga beszélget. 17 óra15 perctől Györe Géza: A vajdasági magyar pedagógiai szakírás 1945 és 1990 között című előadását hallhatják. Az iskola galériájában pedig 18 órától nyílik a Himnuszt zengenek múltunkról – Kishegyes egykori paraszti társadalmának konyhai eszközei c. kiállítás. A Művelődési Házban 18 óra 30 perctől a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület: Kilencen, mint a gonoszok című előadása láthatják az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen