Ugrás a tartalomra

„A házak eladók – ők rájuk a vevők!”

A kishegyesi községben mintegy százhúsz, magát egyiptominak valló koszovói roma él – Beilleszkedésük nem zökkenőmentes, de az sem mondható, hogy állandó konfliktusoktól terhes

A délszláv háborúk által kiváltott menekülthullámok között az utolsó talán nyolc-tíz éve érte el a kishegyesi községet. Magukat egyiptominak valló, muzulmán vallású koszovói romák kezdték el megvásárolni az üresen álló házakat. Az adatok szerint kilenc család, összesen 34-en telepedtek meg a községi székhelyen. Ezzel szemben Bácsfeketehegyen sokkal több házat vásároltak fel. Itt tizenkilenc család él, összesen nyolcvanheten. Ezeket az adatokat azért tudni ilyen pontosan, mert mindannyian valamilyenfajta szociális juttatásban részesülnek, akárcsak az „őshonos” romák.

– Számuk ennél valamivel nagyobb, mert él még a községben három-négy család koszovói roma, mivel azonban a család legalább egy tagja munkaviszonyban van, nem számítanak szociális esetnek – hallottuk Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikótól, a községközi szociális központ kishegyesi részének vezetőjétől.

– Állandó vagy időnkénti segélyeket kapnak, mint minden más szerb állampolgár. A férfiak beszélnek szerbül, de a nők és a gyermekek nagy része nemigen. A hivatalos ügyek intézésekor mindig van velük valaki, aki segít nekik eligazodni, ha valamit nem értenek. Tudunk tehát velük kommunikálni, dokumentumaik pedig rendezettebbek, mint a mi romáinké. Egyszer sem tapasztaltunk olyasmit, hogy netán nem lennének hajlandók együttműködni – mondta.

A központban tudtuk meg azt is (mivel követik a segélyezettek adatait), hogy esetükben kétszer fordult elő szabálysértés, mindkettő az idén. Mindkét eset verekedés volt, és ezért minősül szabálysértésnek. Az elkövetők közül, vagy pontosabban, akik részt vettek a cselekményekben, az egyik középsúlyos értelmi fogyatékos, a másik kiskorú iskolás diák.

A legközvetlenebb kapcsolatban a tanárok, diákok állnak velük. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi iskola igazgatója azt mondta, hogy voltak ugyan a gyerekek között konfliktusok, de sokkal több egymás között, mint a többi gyerekkel.

– Szerb tagozatra járnak, de a szerb tudásuk is nagyon hiányos, ezért nem kis erőfeszítést jelent a tanítás. Azt is el kell mondani, hogy a szülők igen fegyelmezettek. Ha valami gond van, és üzenek valamelyikükért, az legkésőbb egy órán belül jelentkezik nálam. Tavaly óta van hitoktatás is számukra, húszan járnak ezekre az órákra – részletezte az iskolaigazgató.

A kishegyesi iskolában történt nemrégiben az az eset, amikor a koszovóiak, vagyis ők és egy menekült szerb gyermek megvertek egy magyar gyermeket. Egészen pontosan összeverekedtek.

– Mivel az ügyben nyomozás is folyik, nagyon nehéz nyilatkozni az esetről. Csak a nyomozás derítheti ugyanis ki, hogy nemzeti alapon történt-e a verekedés. Ha ilyen esetben nem vizsgálunk meg minden körülményt, szerintem a bulvár felé hajlik el a dolog. Az eset egyébként nem az iskolában történt, hanem azon kívül. Sajnos a gyerekek gyakran összeverekednek, nemzeti alapon vagy anélkül. Ilyen alapon bármelyik nagyobb város vagy iskolája is naponta lehetne a címoldalon. Minden csoportban (és nemzeti közösségben) vannak antiszociális gyerekek, akikkel nehéz dűlőre vergődni. Az iskolai oktatási-nevelési munka keretében foglalkozunk a gyerekekkel, és nyomon is követjük őket. Nem bagatellizáljuk a dolgokat, de a legfontosabb minden körülményt ismerni ahhoz, hogy objektívek lehessünk, és gondolom ez az egyik legfőbb követelmény az újság esetében – mondta Hajvert Ákos kishegyesi iskolaigazgató.

Mivel Bácsfeketehegyen vannak legtöbben az említett csoportból, a helyi közösség titkárát, Juhász Attilát kérdeztük, tapasztalt-e gondokat a koszovói romák esetében.

– Hozzám ilyen gonddal senki sem jött. Volt, akinek problémája akadt állítólag csendháborítás miatt, vagy a kommunális felügyelőt kellett alkalmazni, mert a szennyvizet az utcára engedték. Nagyobb gondokról nem tudok. Mondanak ugyan olyasmit is, hogy regisztrálatlan kocsikat is vezetnek, és hogy kiskorúak is furikáznak az utcákban. Ez szerintem a rendőrségre tartozik, és úgy is tudom, hogy ezeket az eseteket ki is szokták vizsgálni – mondta a helyi közösség titkára.

A beilleszkedésben egészen biztosan vannak gondok, mondja egyik ismerősöm, de nyilván el kell fogadnunk a helyzetet: sok errefelé az eladó ház, és ők rájuk a vevők.

Szerző (Forrás)
Papp Imre, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen