Ugrás a tartalomra

Hatalmas tömegeket vonzott a topolyai Szármafesztivál

A szép idő mellett a színvonalas kísérőprogramoknak és valószínű annak köszönhető a topolyai Szármafesztivál népszerűsége, hogy a szármát valóban szinte mindenki szereti. Szármaillat lengte be a Vásártér környékét, a főzőversenyre pedig rekordszámú, 69 csapat nevezett be.

A szárma összeköt – Sarma connecting people mottóval már ötödik alkalommal szerveztek szármafesztivált Topolyán. A rendezvény az elmúlt években már két helyszínt is kinőtt, ezért idén a vásártéren szervezték, de a gépjárművek így is - a piactértől a becsei útig - megtöltötték a hatalmas parkolókat.

Sok ezren jöttek el és sok ezer szárma rotyogott a bográcsokban, cserépedényekben, krasztókban, üstökben. 69 csapat nevezett be az idei főzőversenyre. Ezúttal is három kategóriában lehetett nevezni: hagyományos, vegetáriánus és különleges szármát készítettek a főzőmesterek.

Az Origo Egyesület, a Gazdakör, a Topolyai Termelők Egyesülete, a Vállalkozók Általános Egyesülete, a Községi Idegenforgalmi Szervezet és a Művelődési Ház közös szervezésében, az önkormányzat támogatásával sikerült megtartani a hatalmas érdeklődés mellett zajló rendezvényt.

Ments András, a zsűri elnöke, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja szerint az ízvilág mellett az étel színét is pontozták, de a zsűri így is nagyon nehéz helyzetben volt, mert nagyon sokan készítettek finom szármát.

A szárma valószínűleg görög eredetű étel, amit a törökök terjesztettek el az egész Balkánon. Bár Erdélyben korábban is készítettek savanyú káposztás húsételeket, az első írásos magyarországi töltött káposzta recept a 17. századból származik.

Ments András egy 1698-ban íródott szármareceptet is felolvasott a rendezvényen. Vajdaságban a nyelvek, a népek és a kultúrák keveredése okán a töltött káposzta megmaradt szárma néven, maga a szármafesztivál is igazi vajdasági hangulatban telt.

Végül a hagyományos szárma kategóriában három-három arany, bronz és ezüstérem került kiosztásra, majd az első három helyezett csapat mellett az abszolút győztest is kihirdették. A megtisztelő címmel járó nagyserleget a kishegyesi Sógor Exlcusive csapata vehette át.

A díjakat Kislinder Gábor polgármester adta át. A jó hangulatról előbb a szabadkai Ravnica, majd a Juhász zenekar gondoskodott, Radovan Marić közreműködésével. A jó időben a résztvevők közül sokan táncra is perdültek, de volt kézműves és kirakodóvásár, ki lehetett próbálni az íjászatot, stb.

A káposztatartó és káposztagyaluló verseny nevezői között voltak bijeljinai, kotori, belgrádi és szlovéniai vállalkozó szellemű urak és hölgyek, ami szépen szemlélteti azt is, milyen távoli helyekről is eljöttek az emberek a Szármafesztiválra. Tölgyesi Huba, a fő szervező a rendezvény végén máris meghívta a jelenlévőket a jövő évi fesztiválra.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír