Ugrás a tartalomra

Harminc éves a Cirkalom

A délvidéki magyarság büszkesége a topolyai táncegyüttes

A Cirkalom táncegyüttes 1986-ban alakult, kezdetben mindössze hat párral. Azóta eltelt harminc év és a néptánctáncegyüttes töretlenül működik tovább, létszáma bővült, sikereik pedig öregbítik hírnevüket és Topolya hírnevét egyaránt.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ reprezentatív táncegyüttesének harmincéves jubileumi műsorára szombaton került sor a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében, amelynek lelátója szinte zsúfolásig megtelt. A meghívott vendégek között ott volt többek között Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Kislinder Gábor, Topolya Község polgármestere, Penovác Náray Éva, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának tagja és mások. A meghívott vendégek között üdvözölték Topolya testvértelepüléseinek képviselőit is Szentesről, Jánoshalmáról és Kiskunmajsáról.

Az ünnepi műsorban a meghívottak üdvözlését követően Hajnal Jenő köszöntője következett.– A valamihez tartozás élménye született meg az elmúlt három évtizedben. És mondhatom nyugodt lelkiismerettel: a délvidéki magyarság büszkesége, értéke olyan, amire mindannyian fölnézhetünk. Amely egyszerre szinonimája a Kodálynak, Topolyának és a Cirkalomnak – mondta ünnepi beszédében az MNT elnöke, majd elnöki köszönőlevelet adott át a néptánccsoport művészeti vezetőinek, Kisimre Árpádnak és Savelin Lászlónak.

A műsor folyamán a Cirkalom táncegyüttes az elmúlt évek táncaiból és koreográfiáiból válogatott. Így nyitó produkcióként doroszlói táncokat láthattunk, amelyet a Fölszállott a páva nevű néptánc- és népzenei vetélkedő döntőjében adtak elő. Ezen produkció keretein belül nem csak a táncegyüttes fantasztikus tánctudását csodálhatta meg a közönség, hanem a nagy gonddal készült, díszes doroszlói viseletet is. A doroszlói táncokon kívül al-dunai székely, hajdúsági, és vajdaszentiványi táncokat adtak elő.

A jubiláló táncegyüttesen kívül fellépett még a Kodály Központ Szélszirom táncegyüttese és a kiskunmajsai Majsa táncegyüttes is. A zenei kíséretet ezúttal is a huszonöt éves topolyai Csalóka zenekar, valamint az óbecsei Fokos zenekar szolgáltatta, és a műsor folyamán önálló produkcióban is megmutatkoztak.

Az ünnepség záróprodukciójaként a Cirkalom vajdaszentiványi táncokat adott elő, a produkcióban közreműködtek a ma már nem aktív tagok is, illetve, akik távolabbra kerültek Topolyától, de szívükben hűek maradtak a néptánchoz, a Cirkalomhoz.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, S.A.
Többi hír