Ugrás a tartalomra

Hamarosan újabb német befektető érkezhet Szabadkára

A városi önkormányzat a múlt héten jelentette be, hogy a német Boysen kipufogógyártó nyithat üzemet a kisbajmoki ipari övezetben a közeljövőben.

Emellett még az idén aláírhatnak egy szerződést a további közös munkáról, amire több érdeklődő is van, és a park területét pedig a kétszeresére, több mint 100 hektárra növelik.

A kisbajmoki ipari övezetben több ezer embert foglalkoztatnak. Az itt lévő gyárak jelentősek a város költségvetése szempontjából. A jövőben pedig egy újabb befektető érkezhet Szabadkára.

Az ipari zónában nyolc gyár, mintegy 6 ezer embernek ad munkát. Az egyik az amerikai Ametek, amely különböző motorok globális gyártója.

Slobodan Anić, a szerbiai Ametek igazgatója: „Itt spektrométereket gyártunk az Airbusnak és Boeingnak, a Dunker és az MAE üzleti egységek pedig csúcsminőségű elektromotorokat gyártanak.”

Csaknem 60 hektárnyi területen üzemelnek a vállalatok, de szeretnék még bővíteni a területet - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja. Hozzátette, a Boysen céggel jelenleg is tárgyalnak.

Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott városi tanácstag, Szabadka: „Bemutatjuk nekik a szabadkai lehetőségeket, hogy milyen áron tudnak alkalmazni embereket, illetve különböző költségeket, infrastrukturális és más kommunális költségeket mutatunk ki nekik, és ennek alapján fogják ők eldönteni, hogy milyen nagyságú beruházást fognak eszközölni Szabadkán.”

Szabadkán több mint 10 ezer munkanélküli van, emiatt minden új beruházás kulcsfontosságú a városnak. A befektetések egyik célja tehát az is, hogy csökkentsék a munkanélküliséget - hangsúlyozta Újhelyi Ákos.

Az egyik vállalat szakembere tartott előadást a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóinak. A kisbajmoki ipari park oktatási intézményekkel is együttműködik. Most már inkább a cégek keresik fel az iskolákat, mert igény van a szakképzett munkaerőre – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Fürstner Igor, a szakfőiskola igazgatója. Közös projektekben vesznek rész, amely során munkát is ajánlanak a sikeres hallgatóknak. Az Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjai az ipari zónába is járhatnak gyakorlatra, ahol később el is helyezkedhetnek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV