Ugrás a tartalomra

Hálaadó szentmise és szüreti vigadalom Kelebián

Színpompás felvonulással, táncszemlével, istentisztelettel, kirakodóvásárral és a birkapaprikás közös elfogyasztásával ünnepelték meg az idei évet és adtak hálát Istennek az idei termésért a kelebiaiak. A szüreti vigadalmon a falu apraja-nagyja megjelent.

A hívek, a papság és a kis mazsorettek vonultak végig Kelebia utcáin vasárnap délelőtt. Őket követték a lovaskocsik és a lovasok. A Kelebiai Ménes is képviseltette magát, ahogy évek óta mindig.
Táncos Katarina: „Négyen jöttünk. Négy lány. Négy kancával vagyunk itt. Mindig élvezzük nagyon ezt a felvonulást, mert történik valami a faluban, valami érdekesség, és szeretünk részt venni rajta.”

Különösen nagy élmény ez a 87 éves Berényi Jánosnak, akinek felmenői is kelebiaiak voltak. „Nagyon szép. Az első felvonulást végig könnyezve, örömkönnyekkel töltöttem el innentől a templomig.”

 

Merthogy a felvonulás a helyi iskolától egészen a katolikus templomig tartott. Takács Irénke: „Mi a Szent Mónika csoport nevében is érkeztünk, meg az aratóünnepségen voltunk Csikérián és annak a népviseletét is visszük, mert ott voltunk aratni.”

Az ünnepi program hálaadó misével folytatódott. Ecsődi Gizella: „Hálát adunk a Jézusnak azért, amit adott. Elkerült bennünket a jég, ez szerencse. A misén az idei termést is bemutatták. Szép.”

Kelebián a gyümölcstermesztés és a földművelés erős vonala a gazdálkodásnak. Ilyenkor ősszel az ember visszatekint a termények betakarítására, és hálát ad ezért – mondta Paskó Csaba kelebiai plébános, aki hozzátette, hogy ők vigadalommal egybekötve teszik mindezt. „Ez ad alkalmat arra, hogy az emberek, akik egész évben verejtékkel keresték meg a mindennapi betevő falatjukat, a kenyerüket, most ezt közösen megünnepelve, hálát adva a Jóistennek, itt a templomban, természetesen egy istentisztelettel, és nagyon sok kulturális eseménnyel, vígsággal ünnepeljenek.”

Táncpanoráma szombaton, pálinkaverseny és éjfélig tartó bál pedig vasárnap – így zajlott a kétnapos szüreti vigadalom az észak-vajdasági településen.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen