You are here

Kézzel törték a tengerit.

A csapatok a kukoricaszedésen kívül szárvágásban és kúpozásban is versenyeztek. A rendezvényen babfőző versenyt, ügyességi játékokat és helyi termékbemutatót is tartottak.

Hagyományosan, kézzel törték a kukoricát, vágták a szárat és állították kúpba a csapatok. Főleg az idősebbek, de fiatalok is érkeztek a nem mindennapi megmérettetésre.

Ősz Szabó Ferenc, Felsőhegy: „Nehezebbnek nehezebb, de mondjuk szebb munka volt, mint ahogy a gépek csinálják, mert látszik, hogy itt nincs rajta haj, nincs bajusz, sokkal szebben van levágva a szár.”

Mélykúti István, Feketetó Művelődési Egyesület, Feketetó: „A szüleimtől tanultam otthon, mivel mezőgazdasággal foglalkozunk, és ott tanultam ezt, szeretem csinálni, már több éve csinálom, meg van is hozzá kedvem, nekem ez egyfajta szórakozás.”

Hagyományos reggeli, héjában főtt krumpli, szalonna, tojás, hagyma került az abroszra, amit a szántóföldön fogyasztottak el. Az elvégzett munkát zsűri értékelte. Bazsó Gábor, zsűritag, Mag Hagyományápoló Egyesület, Zentagunaras: „Nézzük, hogy milyen tisztán van dolgozva, a kukoricán is, hogy mennyire van leszedve a bajusz, hogy milyen szépek a rakások, a kutu, ahogy elvágják mekkorára van, meg a kéve mennyire szorosan, a töve mennyire egyformán, utána összekúpozzák, hogy a kúpok is mennyire jól állnak.”

A kemény munka elvégzése után a munkások nem maradtak éhen, a bográcsokban hagyományos kukoricatörő babpaprikás főtt. A Kiss tanya udvarán a főzőverseny mellett helyi termékbemutatót is tartottak, házi kecskesajtot, mézet, süteményeket is kóstolhattak és vásárolhattak a látogatók. Sípos Attila, elnök, Végrehajtó Bizottság, Mag Hagyományápoló Egyesület, Zentagunaras: „Elég szép számban össze tudtunk jönni, ami 17-19 csapatot jelent, többnyire a szedők, és ugyanúgy a babfőző versenyt is megpróbáltuk kivitelezni itt, ez a rendezvény a mi falunknak sokat jelent, olyan értelemben, hogy megpróbáljuk közelebb hozni az embereket egymáshoz.”

A rendezvényt a topolyai önkormányzat, a zentagunarasi helyi közösség, magánvállalatok és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság is támogatta. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos a falu életében, sokan ezt az egy napot várják itt, és ide jönnek, ellátogatnak, kézműves kirakodóvásárt is látunk, a helyi kézművesek meg tudják mutatni, hogy mire képesek, mit tudnak készíteni, és azt hiszem, hogy ez nagyon fontos, a tartomány vonatkozásában pedig azt tudom elmondani, hogy igyekszünk évről évre minél több pénzeszközt nyújtani az egyesületek számára, hogy ezeket a rendezvényeket minőségesen meg tudják tartani.”

Régi kézi kukoricamorzsolót is kipróbálhattak a gyerekek és az érdeklődők, valamint ügyességi játékokkal fokozták a jó hangulatot a zentagunarasi VIII. Hagyományos Kukoricatörés ünnepségen, amit a Mag Hagyományápoló Egyesület szervezett.