You are here

Három sertést vágtak le és dolgoztak fel a topolyai Gazdakör szervezésében megtartott hagyományos disznótoron.

A régi szokásokat, mint a szalmával való pörkölést és a hagyományos ételek elkészítését is felelevenítették. A vendégeket gazdag reggelivel kínálták. Este disznótoros bállal zárják az egész napos rendezvényt.

A hagyományos szalmával való pörkölést és a fapörkölőt is bemutatták a topolyai Gazdakör által szervezett disznótoron. A sertést orjára szedték szét.

Ahogy régen is a disznótorban, a sertés minden részét felhasználják, a szalonnájából kisütik a zsírt és töpörtyű készül, nagyon fontos, hogy állandó kevergetés és alacsony hőmérséklet mellett végezzük ezt a tevékenységet.

Siska Béla, böllér, Topolya: „A nagyobb része bőrt leszedjük róla, összevágjuk kb. két-három centis kockákra, azt félretesszük sütni, egy kis vizet öntünk alá, és úgy sütjük.”

A konyhában készült a reggeli, sült a vér, a fokhagymás máj és a szalonna. Friss lángossal, pálinkával, forralt borral, teával kínálták a bölléreket, segédeket és nézelődőket.

Tomik Nimród, alelnök, Gazdakör, Topolya: „A tegnapi nap folyamán már két sertést levágtak a böllérek. Ami véleményem szerint tényleg tradicionális vagy hagyományos, az a hangulata ennek a disznótornak.”

A reggelire több mint négyszáz ember érkezett. A rendezvényt a topolyai önkormányzat támogatta.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Egyrészt ez hagyományőrző, vannak fiatalok, akik nem is láttak otthon disznótort, ha csak ezt itt nem tekintik meg, ez jó, egyben ezek olyan ünnepek voltak, amikor a család összetartott, összejött a család.”

A topolyai hagyományos disznótoron részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Fontos, hogy az emberek találkozzanak és kicsikét fölengedjenek, hogy szót váltsanak. Ebben nagyon fontos a civil szervezet munkája és fontos az a támogatás, ami érződik a civil szervezet mögött az önkormányzat részéről.”

A disznótor egész nap tartott Topolyán, este pedig disznótoros bált tartanak.

 

Szerző: 
Pannon RTV