Ugrás a tartalomra

Hagyományőrző Napokat tartanak Kúlán

Birkapörköltfőző-versenyt, kispályás focitornát, művelődési műsort, kézműves vásárt, gyerekprogramokat, és zenés mulatságot is tartottak, de köszöntötték az elsőbe induló magyar ajkú kisdiákokat is.

Ötvenkét bográcsban rotyogott a birkapörkölt Kúlán. A Gödör sportpálya környéke megtelt, civil szervezetek, baráti társaságok főztek együtt.

Hugyik Ervin, Kúla
- Kevesen vagyunk mi itt magyarság, kihasználunk minden ilyen alkalmat, hogy együtt tudjuk barátkozni, élvezni legalább ezt az egy-két napot, amit év közben össze lehet hozni ilyen dolgokra.

A kalocsai vendégek egy része motorral tette meg Kúláig a mintegy százötven kilométeres utat, hogy részt vegyenek a főzőversenyen.
Ács László, tag, Magyar Veterán Motorok Baráti Köre, Kalocsa
- Kaptunk a kúlai motoros klubtól egy meghívást, ezért jöttünk el, nagyon jól érezzük magunkat, nagyon tetszik, igaz most vagyunk itt először, de reméljük többször is el fogunk ide jutni, főzünk egy jó kis birkapörköltet.

Kúla és a magyarországi Kalocsa nyolc éve állnak testvértelepülési kapcsolatban.

Bálint József, polgármester, Kalocsa, Magyarország
- Most elérkeztünk egy olyan pontra, amikor az Interreg pályázaton közösen pályázott Kúla és Kalocsa városa, úgyhogy párhuzamosan mennek programok Kalocsán és Kúlán. Ez 2019-ig fejeződik be. Tehát egy jelentős pénzösszeget nyertünk közösen főleg kulturális célra, ezzel is mintegy erősítjük a barátságot és a városok közötti kapcsolatokat.

Zengett az ének, perdült a tánc a művelődési műsor keretén belül, ahol kicsik és nagyok, helyiek és vendégek is felléptek.

Valka Károly, alpolgármester, Kúla
- A szervező az idén 150. évét ünneplő kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ, 11. alkalommal szervezzük ezt a hagyományőrző napot, aminek neveztük, azért neveztük így, mert valószínűleg valamikor itt a Gödörben voltak Juhászok, akik itt legeltettek, de az a célja az egésznek, hogy a régi hagyományokat, régi kultúrát, szokásokat megtartsuk és különböző kultúreseményekkel bővítsük.

A rendezvényen köszöntötték a színpadon a tíz magyar nyelven tanuló kúlai elsőst, továbbá kézműves vásár, gyerekjátékok és élőzene szórakoztatta a nagyszámú vendégsereget. Az est sztárvendége Dér Henrietta volt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír