Ugrás a tartalomra

A gyertyaszentelő nap áldozataira emlékeztek Zentán

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén emlékeztek meg az 1849 február eleji tragikus zentai események áldozatairól Zentán, a Felsővárosi temetőben.

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél, a temetőben felállított fekete márvány obeliszknél a város önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete koszorúzott.

A véres gyertyaszentelő nap áldozatairól a helyszínen Homolya Ákos, történelem-földrajz szakos tanár, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke mesélt, illetve tartott alkalmi beszédet.

Homolya Ákos, történelem-földrajz szakos tanár, Zenta: „Százhetven éve pont ezen a napon körülbelül 2000 fő, de egyes becslések szerint 2800 fő ártatlan zentai lakos veszett oda egy értelmetlennek mondható vérengzés következtében.

Ezért én úgy gondolom, hogy főleg nekünk mint most élő utódoknak és a jövő generációi számára fontos az, hogy ez egy iskolapélda legyen.

Nem csak a vérengzés mivoltában, hanem a tartalomban is. Hiszen az együtt élő nemzetek, nemzetiségek együttélésében, kapcsolatuk fejlődésében ez egy fontos lecke lesz.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen