Ugrás a tartalomra

A gazdaságban is szükség van a nőkre

Alkalmazkodóképesség, bátorság, kitartás és optimizmus – a vállalkozók szerint ezek a jó üzletember, vagy üzletasszony erényei

Kárpát-medencei nők a gazdaságban – szerbiai jó gyakorlatok tükrében címmel tartották meg szombaton Szabadkán a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság (VMKT) hetedik konferenciáját, amelyen a hazai szakemberek és vállalkozók mellett külföldi előadók is megosztották gondolataikat, tapasztalataikat az egybegyűltekkel.

Földi Márta, a VMKT elnöke köszöntőjében a Kárpát-medencei gazdasági térség összekötésének, illetve az egységes piac kialakításának fontosságát hangsúlyozta.

Mint hozzátette, Magyarország biztos hátországot jelent a külhoni magyarság számára és ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint a 60 milliárd forintos gazdaság- és térségfejlesztési program, amely a magyar kormánynak és a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően immár második éve valósul meg sikeresen. Érdemes kihasználni a következő másfél évet, hiszen ez a támogatás soha nem látott lendületet adhat Vajdaság gazdaságának, a családoknak és a vállalatoknak, mutatott rá Földi Márta, aki lapunknak nyilatkozva elmondta: azért állt a nők gazdasági szerepvállalása az idei összejövetel középpontjában, mert a statisztikák szerint a hölgyeknek még bátorításra van szükségük ahhoz, hogy kipróbálják magukat az üzleti életben.

A konferenciát Szalai Piroska Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériumának miniszteri tanácsadója, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének képviselője, Petykó Csaba, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Petykó Csabáné alkonzul, Csatlós Pál, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke és dr. Halm Tamás, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára is megtisztelte jelenlétével.

Ahhoz, hogy a pénz jó eredményeket hozzon és minél komolyabb fejlesztések valósuljanak meg, célzott módon kell irányítani a gazdaságfejlesztést, fejtette ki gondolatait lapunknak Szalai Piroska, aki szerint a gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb területe a foglalkoztatásfejlesztés, valamint az innovatív vállalkozások erősítése.

Szőnyi Kinga arról nyilatkozott lapunknak, hogy miért fontos a nők részvétele a gazdasági szférában.

Értékelése szerint a nőkben hatalmas tartalékok vannak, amelyek ösztönzőleg hathatnak a gazdaságfejlesztésre. A politikum és a gazdasági szféra irányítói számára a legnagyobb kihívás a munkahelyek eddigi koncepciójának újragondolása, illetve átalakítása, a nők üdvözölnék, ha minél szélesebb körben nyílna lehetőségük részmunkaidőben, vagy otthonról végezni munkájukat, emelte ki Szőnyi Kinga.

– A nők másképpen állnak hozzá a munkavállalókhoz, hajlamosabbak elfogadni a szülői kötelezettségeket.

Természetükből adódóan a nők olyan többletet tudnak adni, amely megváltoztathatja a vállalkozásokról kialakult berögződéseket. A nők igazi logisztikai szuper-menedzserek. Egyébként szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a vállalatok élén egy férfi és egy női vezető állna és közösen irányítanák a vállalatot, egyensúlyt teremtve, kiegészítve egymást, a másik fél specifikus tulajdonságait – taglalta Szőnyi Kinga.

A rendezvény egyetlen férfi előadója Bitai László, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság tagja volt, aki a pénzügyi viselkedéstanról tartott előadást, pszichológiai kísérletek bemutatásával. Az előadó szavai szerint az intuícióra csakis saját szakterületén hallgathat az ember, de akkor is csakis abban az esetben, ha különösen jó művelője hivatásának. Úgy véli, annak, aki sikeres szeretne lenni, érdemes ügyelnie arra, hogy ügyfeleiben, együttműködő partnereiben már első látásra jó benyomást keltsen, mert ha ebben sikeres, később akár mulasztásait is megbocsájtják.

Király Andrea a mezőgépeket gyártó moholi Berko Production tulajdonosa, okleveles gépészmérnök. Azt vallja, hogy a nőkre egyebek mellett azért van szükség a gazdaságban, mert érzelmeket vihetnek ebbe az egyébként szigorú és érzelemmentes közegbe. Egy női vállalkozó férfi kollégáinál nagyobb empátiával rendelkezik, így hajlamosabb gondolkodás nélkül támogatni a különböző jótékonysági kezdeményezéseket, vagy a művészetet, húzta alá Király Andrea, majd az üzleti élet és a családi kötelezettségek egyeztetéséről beszélt.

Szavai szerint nem lehetetlen küldetésről van szó, a két területet egyeztetni lehet, anyaként arra érdemes odafigyelni, hogy a gyerekekkel a minőségi időtöltés kerüljön előtérbe.

Bíró Lívia okleveles közgazdász, aki állami vállalatokban kezdte pályafutását, majd 1991-től magánvállalkozóként tevékenykedik, egyetértett a megállapítással, hogy az első benyomás a legfontosabb az üzleti életben. Ha az jó, hosszú távon lesz sikeres az együttműködés, legyen szó annak akármelyik formájáról is. Bíró Lívia az utóbbi huszonhat évben a gazdaság több ágazatában is tevékenykedett, bár elsősorban az export-importra összpontosított, néhány éve pedig megalapította a palicsi Villa Ancora idősek otthonát. Az üzletasszony az alkalmazkodóképességet, a megújulásra való hajlandóságot, a szorgalmat, a bátorságot és az optimizmust különösen fontos vállalkozói erénynek tartja, függetlenül a vállalkozó nemétől.

Az előadásokat követően bemutatták a IV. Vajdasági Magyar Fiatal Közgazdászok Tudományos Tanácskozásának díjnyertes pályázatait, illetve kiosztották a nyerteseknek az értékes díjakat. Az első helyezett egy hordozható számítógépet vihetett haza, a többi díjnyertes egyetemi hallgató pedig értékes könyvcsomagot. Első helyen Farkas Athéne végzett, második helyen Boja Csenge, harmadikon Szabó Tímea, negyediken pedig Wolf Janka. A VMKT a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesülettel karöltve hirdette meg a leendő közgazdászok számára a pályázatot.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P. E.
Többi hír