Ugrás a tartalomra

Frissen sült töpörtyű illata lengte be a palicsi tópartot

Ez a hétvége a Hagyományok Téli Fesztiválja jegyében telik Palicson, a Kisvendéglő mellett.
A közelgő ünnepekre kézzel készített díszeket, házi süteményeket, adalékmentes, nagyanyáink receptje szerint készített savanyúságokat és disznótoros finomságokat is lehetett vásárolni.

 A Helyi Termékek Kiállítását tíz évvel ezelőtt Hajdújáráson szervezték meg először. Utána az évek során csatlakozott a Tepertőfesztiválhoz, így most hatodik alkalommal szervezték meg a Hagyományok Téli Fesztiválja elnevezéssel, a hetedik Tepertőfesztivált és a tizedik Helyi Termékek Kiállítását, amelynek mintegy 50 résztvevője, kiállítója van.

Gruncsity Rozál, királyhalmi termelő tartósítószer nélkül, természetes alapanyagokból készíti termékeit. Ajvárt, ketchupot, házi pálinkát. Mézes paprikájának pedig sokan a csodájára járnak.

„- Hogyan készíti?
- Hát, hagyományos módon, mint a másik paprikát, csak nem tartósítószert, hanem mézet teszek hozzá. Ecetet, vizet és a többit.
- Mennyibe kerül?
- A nagyobb üveg 400, a kisebb 200 dinár.”

Cérna Dóra hagyományos, nagyanyáink receptje szerint készített sós és édes süteményeket árult. Mindegyik színezék- és adalékmentes: „Tejfölös pogácsa, sajtos stangli, teljes kiőrlésű lisztből készült magvas keksz, az édesekből hagyományos linzerek lekvárral, krémmel töltve, valamint lekváros kifli, különböző kis puszedlik, kókusszal meg magvakkal, a hagyományos rétesek, amik erre a vidékre jellemzők és a karácsonyhoz híven mézeskalács is található.”

A Vajdasági termelők által készített élelmiszerek, italok és kézműves áruk vására vasárnap is látogatható, 17 óráig. A rendezvény kiemelt célja a házi készítésű portékák népszerűsítése. Ábrahám Csilla, elnök, Ludaspuszta Térségi Társulás: „Azt hiszem, hogy az utóbbi éveknek az egyik leggazdagabb kínálatát láthatják a vendégek, a másik dolog pedig az, hogy megszerveztük azt, hogy ilyen disznótoros étkeket is tudjanak kóstolni, van forralt bor, van kürtőskalács és tepertőillat lengi be az egész környéket.”

Nagyon sok kondérban sült a friss, omlós, forró töpörtyű szombat délelőtt Palicson. Brusznyai Katica a szabadkai Pescsara Helyi Közösség csapatával érkezett: „Nem annyira piros, nem szabad megégetni, legyen jó és a zsír is tiszta legyen, ne égjen meg, mert ha megég a zsír, akkor csúnya, barna színe van neki. Így a töpörtyű is finom lett meg a zsír is.”

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere szerint a rendezvény legfőbb eleme a hagyományápolás: „Mindannyian megérdemeljük, hogy a téli időszak táján, így az ünnepekre készülődve, felelevenítsük azokat a hagyományokat, a tepertősütést, a disznótort, és az összes többit, amivel őseink foglalkoztak, ebben van az igazi gyökere és ebben van az üzenete a Hagyományok Téli Fesztiváljának.”

A rendezvény az Interreg IPA CBC határon átívelő program keretében, az Európai Unió társfinanszírozása mellett a magyar kormány és Szabadka Város támogatásával valósult meg.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok