Ugrás a tartalomra

Forradalmak és érdekek

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata május 15-én tartja az évad negyedik bemutatóját

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata megkezdte a 2014/2015-ös évad negyedik bemutatójának olvasópróbáit. Az új előadást Lev Birinszkij Bolondok tánca c. drámája alapján Sebestyén Aba rendezi.

Az előadás szereplői: Baráth Attila, Csernik Árpád, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa, Körmöci Petronella, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Pesitz Mónika, Péter Ferenc, Ralbovszki Csaba, Szilágyi Nándor, Sziráczky Katalin, Szőke Attila és Vicei Natália.

A bemutató május 15-én lesz. A darabról, a szerzőjéről és az előadásról, Sebestyén Abát kérdeztük:

– Lev Birinszkij egy századeleji orosz szerző, akiről elég keveset tudunk, de egy örök érvényű történetet írt meg a Bolondok táncában. Színdarabja a mindenkori forradalmak visszásságairól, a hivatalnokok korruptságáról és a forradalmárok elszántságának megkérdőjelezhetőségéről szól.

Tulajdonképpen megkérdőjelezi mindazt, aminek szellemében a mindenkori forradalmak megtörténtek. Egy jó, francia bulvártechnikával megírt színdarabról beszélhetünk, amely nagyon erőteljes, abszurd elemeket hordoz magában.

Rendezőként ezt szeretném hangsúlyozni és valamelyest tükröt tartani a mának, hiszen ezek a visszásságok a mai napig is jelen vannak az életünkben.

Egy kortárs színházi előadást szeretnénk létrehozni, ehhez a szöveget úgymond jól le kell porolni, megragadni a lényegét és felszínre hozni a téma örökérvényűségét – fejtette ki a rendező, majd szólt a Magyar Társulat színészeivel folytatott együttműködésről is.

– Valakiket már korábbról ismertem, de az igazi ismerkedés most kezdődik. Számomra ez a legszebb a színházban. Jómagam a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja vagyok és az idén tízéves Yorick Stúdió vezetője, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense, színészmesterséget és rendezést tanítok.

Határon túli rendezőként, színészként, alkotóként, rendkívüli örömmel tölt el, hogy egy hasonló gondokkal küzdő, kisebbségi létben élő magyar társulattal, magyar testvérekkel találkozhatok, akikkel közösen fogalmazhatjuk meg véleményünket a világról – mondta Sebestyén Aba.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír