Ugrás a tartalomra

A folytonosság jegyében

Hosszú távú projektumokat valósít meg a zentagunarasi helyi közösség – Jól halad az utak karbantartása – Eddig 5 kilométernyi vízvezetéket sikerült felújítani – Egy rekreációs központ is szerepel a tervek között

A zentagunarasi helyi közösségben nem volt helyi közösségi választás decemberben, mint Topolya község legtöbb helyi közösségében, ennek ellenére mozgalmas év volt a tavalyi. Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a tanács az alakulásakor meghatározott prioritások szerint tevékenykedik. A legnagyobb súlyt a vízszolgálatatás rendezésére helyezik.

– A falu vízvezeték-hálózata eléggé elavult, hiszen a hetvenes években helyezték le a többségében vas csöveket. Hogy jó minőségű legyen az ivóvíz, ezeket ki kell cserélni. A csőhálózat hossza mintegy 30 kilométer, ennek a háromnegyedét ki kell cserélni. A tervek szerint ezt a hatalmas munkát fázisokra bontva végezzük el. Ilyen szempontból nagyon sikeres volt az elmúlt pár év, 2017-ben négy utcában sikerült befejezni a munkát. Ez azt jelenti, hogy eddig több mint 5 kilométer csövet cseréltünk ki. Elsőként a kritikus utcákat vettük sorra, most pedig haladunk sorban. Az idén is folytatjuk a munkát, és reményeink szerint még 5 utcában fogjuk kicserélni a csöveket, ez további két kilométer vízvezetéket jelent. Az eddigiekben két nyertes tartományi pályázatból és saját forrásainkból fedeztük a költségeket – számolt be a végrehajtó bizottság elnöke, majd arról is beszélt, hogy a kutakat is folyamatosan javítani kell. Az utóbbi években ezeket jócskán elhanyagolták, ezért most jelentősebb összeget kell rájuk fordítani. A vízellátást az is segíti, hogy a helyi közösség egy ökokutat üzemeltet, ami jó minőségű, tiszta vizet ad.

Egy másik prioritás az utak karbantartása. Sipos elmondta, hogy az elmúlt években több utcát sikerült leaszfaltozniuk.

– Főként az állami földek bérbeadásából származó bevételre alapoztuk az aszfaltozásokat, mivel a határba vezető utakra koncentráltunk. A faluban sok bejegyzett farm működik, s fontos, hogy ezekhez szilárd útburkolat vezessen. Arra törekedtünk, hogy elérjük a nagyobb farmokat, de a kisebb gazdaságokat is. Az elmúlt évben egy településen belül lévő utcát is kiaszfaltoztunk, amihez saját eszközöket is igénybe vettünk. Most már elmondhatjuk, hogy minden lakóház előtt aszfaltos utca van. Vannak még köztes utcák, ahol ez hiányzik, de az idei évben ezeket salakkal és zúzott kővel fogjuk feltölteni. Emellett a farmok irányába is folytatni szeretnénk az utak aszfaltozását – mondta el a végrehajtó bizottság elnöke.

A helyi közösség az elmúlt évben hangsúlyt fektetett a tulajdonában lévő épületek rendezésére is. Ez azért szükséges, mert régi épületek, és folyamatos javítást igényelnek. Sipos kiemelte, hogy pályázati úton sikerült pénzt szerezni a színház tetőszerkezetének a felújítására. Enélkül súlyos károk keletkeztek volna bennük, hangoztatta, majd hozzáfűzte, hogy a helyi közösség saját eszközeiből is költött a színházra. Ennek köszönhetően megcsinálták a plafont, nyílászárókat cseréltek, és az elektromos hálózat egy részét is felújították. Ezt a munkát az idén is folytatni szeretnék, valamint a temető rendbetételét. Ez utóbbi esetében több utat sikerült lebetonozni, valamint a régi kerítés egy részét is kicserélték. Az idén szeretnének itt egy emlékhelyet kialakítani. A központban már van egy második világháborús emlékmű, de a többi háború és az 56-os szabadságharc zentagunarasi áldozatai számára is szeretnének emlékhelyet létesíteni.

Az idei tervek kapcsán az elnök elmondta, hogy szeretnék felújítani a járdákat, mert több helyen rossz állapotban vannak. A tervek szerint a Petőfi Sándor utcában egy körülbelül 600 méteres járdaszakaszt szeretnének kiépíteni, valamint készülnek a tervek a Tornyosi út járdájának befejezésére is. Ugyancsak szeretnék több utcában is betömni a kátyúkat, illetve egyes szakaszokat újra fognak aszfaltozni, annyira rossz állapotban vannak – hangoztatta Sipos, majd a hosszú távú tervek kapcsán elárulta, hogy igen merész elképzeléseik vannak.

– Szeretnénk létrehozni egy rekreációs központot. Erre vonatkozóan már elkészült az ötletterv, folyamatban van a további kidolgozása. Ezt az épületet számos tartalommal szeretnénk megtölteni: fitneszterem, tornaterem, szauna, tanmedence stb. Egy ilyen létesítmény megépítése és fenntartása igen költséges, ezért igyekszünk úgy kialakítani, hogy maximálisan kihasználható és fenntartható legyen – mondta végül Sipos Hajnalka.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L. J.
Többi hír