Ugrás a tartalomra

Folytatódik a vízvezeték cseréje

Málnatelepítéssel próbálkoznak a magántermelők

A múlt héten Csókára látogatott Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági és vízügyi titkár, akit Balázs Ferenc polgármester és munkatársai fogadtak a községházán. A vendég tájékozódott a Csóka területén folyó vízvezetékhálózat-csere harmadik fázisáról.

– A kedvező időjárásnak köszönhetően a tervezett ütemben halad az utcai fővezetékek cseréje a vízvezeték-rekonstrukció harmadik fázisában. Reményeink szerint a tél beállta előtt sikerül lefektetni az új csöveket. A harmadik szakasz kiépítésének költségeit, a munkálatokhoz szükséges 17 millió dinár felét a községi költségvetésből fedezzük, a többit a tartományi mezőgazdasági titkárság finanszírozza, amiért ezúton is köszönetet mondunk a titkárságnak.

A pénzből 2,7 kilométer hosszúságban a Boris Kidrič, a Testvériség-egység utcában, valamint az Elesett harcosok utcában a Tito marsall utcától a Sutjeska utcáig terjedő szakaszon cseréjük ki a több mint negyven évvel ezelőtt lefektetett azbesztbeton fővezetékeket, amelyek már sem egészségügyi, sem műszaki szempontból nem felelnek meg a követelményeknek.

Együttvéve a három szakaszban 6,5 kilométer fővezetéket cserélünk újra, a munkálatok teljes értéke közel 45 millió dinár, aminek több mint felét, mintegy 28 millió dinárt, a tartományi mezőgazdasági titkárság adja. Reméljük, hogy ez a gyümölcsöző együttműködés a küszöbönálló 2016-os évben is folytatódni fog, mivel Csóka teljes területén, minden utcában ki szeretnénk cserélni a régi, rossz csöveket, jelentősen javítva ezzel a polgárok ivóvízellátását – mondta a polgármester.

Csóka község egy negyvenhektáros területet felölelő fásítási programra pályázik eszközökért a mezőgazdasági titkárságnál. Összesen 40 hektár mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas állami földterületet terveznek befásítani.

Branislav Bogaroški elmondta, hogy a mezőgazdasági titkárság külön odafigyel a fejletlen községek támogatására, a csókaihoz hasonló vízvezetékcsere, valamint szennyvízcsatorna építése más bánáti községekben is zajlik. A mezőgazdasági titkár elégedett volt a látottakkal, viszont hiányolta, hogy Csóka községből kevés magántermelő pályázik a tartományi mezőgazdasági alap támogatásaira, pedig azok között vissza nem térítendő támogatásokhoz is hozzá tudnának jutni, például öntözőberendezések vásárlása esetén.

A vendég a községi vezetők kíséretében Tiszaszentmiklóson megtekintette az első málnaültetvényeket. Néhány falusi gazda összefogott, és megpróbálkozik málna telepítésével, amelyre szintén igényelhető támogatás. Amennyiben sikeres lesz a telepítés, a tervek szerint növelni fogják a most még csak próbára telepített málnás területét.

Szerző (Forrás)
ger, Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen