Ugrás a tartalomra

A folyamatosság jegyében

Idén egy új játszótérre és a régi piactér rendezésére számíthatnak a gunarasiak – Hamarosan vízvezetékcsere lesz Bogarason

A gunarasi helyi közösség tavaly is számos projektumon dolgozott. A különböző fejlesztések általában köthetők az előzőekhez, s igyekeznek a polgárok igényeihez idomulni.Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke az új nagyterem befejezését tartja a tavalyi év egyik legjelentősebb sikerének.

– Az elmúlt évben sikerült befejeznünk egy olyan projektumot, ami Gunaras számára igen nagy volumenű: az egykori szövetkezeti otthon udvarában befejeztük a nagyterem felújítását. Már csak a felszerelés beszerzése, valamint a fűtés és a konyha felszerelése maradt hátra. Mindezt elvégeztük és egy teljesen felújított épületet bocsájtottunk a lakosság rendelkezésére. Az emberek nagyon kedvezően fogadták, és igény is van rá. Ez is azt bizonyítja, hogy nem egy felesleges befektetésbe ugrottunk bele – mondta el Csorba.

A tavalyi évben kezdődött a régi piactér rendezése, amit a tavasz folyamán szeretnének befejezni, számolt be a tanácselnök. Hátramaradt még egy kis szélmalom építése, egy virágoskert kialakítása és a tér lezárása a teherforgalom előtt. A tavalyi év egy másik komoly eredménye a Fő utca közvilágításának cseréje. Korábban minden második villanykarón volt lámpa, most mindegyikre került. A falu világosabb lett, viszont a villanyszámla nem nőtt, mert az új lámpákban energiatakarékos égők vannak. Szintén nagy lépés Gunaras életében, hogy szemafort helyeztek az iskola elé.

– Villanyrendőrt helyeztünk el az általános iskola elé, ami a gyerekek közlekedésbiztonsága szempontjából fontos, ezentúl biztonságosan kelhetnek át az úttesten. Ezt a projektumot már régebb óta szerettük volna megvalósítani, és a szülők is kérték tőlünk – számolt be Csorba.

Az idei tervekről szólva a tanácselnök elmondta, hogy szeretnék felújítani a régi szövetkezeti otthont, amit most a rendőrség, a tűzoltók és a nyugdíjasok használnak.

– Most nem egy olyan nagy volumenű felújítást fogunk végezni, mint általában szoktunk, mindössze a nyílászárókat fogjuk kicserélni és a tetőt rázzuk át egy kicsit. Ezenkívül a nyugdíjasok termét is ki fogjuk bővíteni, mert egyre több nyugdíjas vesz részt az összejöveteleken és a meglévő helyiség kicsinek bizonyult számukra – mondta Csorba.

Gunaras vízvezeték-hálózatát az elmúlt években már felújították, de az idén a gunarasi helyi közösséghez tartozó Bogarason is ki fogják cserélni a vezetékeket.

– Bogaras a helyi közösség egyetlen olyan része, ahol még nem új vízvezetékek vannak a földben. Az idén az első jelentős projektumunk az lesz, hogy ezen a településen is kicseréljük az elöregedett csöveket. Ezzel megoldódik az ivóvízprobléma az egész helyi közösség területén, mivel a felügyelőség a bogarasi szakasz kivételével mindenhol kielégítőnek találta az ivóvíz minőségét – mondta a tanácselnök, akitől azt is megtudtuk, hogy a helyi közösség idei terveihez tartozik egy játszótér építése is. A meglévő játszótér az iskolaudvarban van, ezt a gyerekek nem használhatják, miután bezárják az iskola kapuit. Az új játszótér a faluház melletti részen lesz kialakítva. Ez a helyszín nem út mellett van, ezért a gyerekek majd biztonságosan tudnak itt játszani, tudtuk meg Csorbától, aki végezetül arról is beszámolt, hogy Gunarason igen pezsgő civil élet folyik, tavaly két új szervezet is alakult. Idén a helyi közösség 1 millió dinárt irányozott elő a civil szerveztek működésének támogatására.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír