Ugrás a tartalomra

Fölújítás tanévkezdéskor

A zentai Thurzó Lajos iskola tizenötmillió dinárból szépül meg

A tavasszal már hírül adtuk, hogy a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos épületét köztársasági támogatásból a nyár folyamán felújítják. Mivel munkálatokat még nem láttunk, és néhány hét múlva már kezdődik az új tanév, Perpauer Attilánál, Zenta község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagjánál érdeklődtünk a fejleményekről, aki elmondta, hogy egy kis csúszással ugyan, de augusztus végén elkezdődik a felújítás:
– Már mi is nagyon várjuk a történéseket. Azért kezdődnek a munkálatok csak augusztus végén, mert a szükséges dokumentumok begyűjtése több időt vett igénybe a tervezettnél. Mivel műemlékről van szó, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettel is részletesen kellett egyeztetnünk, hiszen a homlokzatot teljes egészében az eredeti állapotába kell visszaállítanunk, és Belgrádból is rengeteg dokumentumot kértek. Jelenleg ott tartunk, hogy a közbeszerzési pályázat lezajlott, augusztus 7-én jár le a fellebbezési időszak, és ha nem lesz fellebbező, akkor 8-án szerződést kötünk a kivitelezővel, és további dokumentumok lekérése után augusztus 25-én kezdődhet a rekonstrukció.

A tartomány tizenötmillió dinárt adott erre a projektumra, és ebből az összegből a tetőszerkezetet teljesen felújítjuk, továbbá az épület fő homlokzatán, vagyis a vasútra néző oldalon az összes nyílászárót kicseréljük, valamint a tető alatti díszített részt is újjávarázsoljuk. A munkálatok 100 napig tartanak, vagyis november végére fejeződnek be. Szerettük volna mindezt a nyáron elvégezni, de az iskolának már van tapasztalata abban, hogyan lehet úgy renoválni, hogy közben a tanítás is folyik, úgyhogy meg fogjuk oldani. A gyerekek mindenképp biztonságban lesznek, hiszen vannak üres tantermek, ahol éppen felújítás folyik majd, ott természetesen nem lesz oktatás. A munkálatok nyolc tantermet érintenek, továbbá a tanárit és a könyvtárat, de ez senkit sem fog zavarni, hiszen annál sokkal nagyobb az örömünk, hogy néhány hónap elteltével az iskola fő épülete régi fényében fog tündökölni – magyarázta az illetékes.

Szerző (Forrás)
Magya Szó, hhá (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)