Ugrás a tartalomra

Fokhagymás falunap Ludason

Fokhagyma, fesztiválhangulat, muzsikaszó és rengeteg résztvevő – fokhagymafesztivált tartottak Ludason.

Az észak-bácskai település híres a fokhagymatermesztésről, hiszen szinte minden házban foglalkoznak fokhagyma-termesztéssel. A gyerekeknek hagymafejtő versenyt, míg a felnőtteknek hagymafonó versenyt szerveztek. A rendezvény éjszakába nyúló zenés mulatsággal folytatódott.

 

Fokhagymafüzérek, fokhagymacsokrok, fokhagymából készült különféle tárgyak, talán így lehetne a legegyszerűbben jellemezni a ludasi fokhagymafesztivált. A ludasiak számára a fokhagyma nem egyszerűen csak egy fűszernövény, hanem munkát és megélhetést is biztosít számukra.

 

A gyerekeknek hagymafejtő versenyt, míg a felnőtteknek hagymafonó versenyt szerveztek. A nézők elleshették a fokhagymafonás fortélyait. Borsos Szintia gyermekkorában tanulta meg a fokhagymafonás fortélyait, így nem csoda, hogy ő nyerte meg a versenyt.

Borsos Szintia, fokhagymatermelő, Ludas: „A nagymamámtól tanultam, aki már meghalt, és szeretném tovább vinni a tehetségét. Gyerekkoromban nagyon sokat segítettem neki fonni, meg piacra vinni árulni a hagymát.”

 

 

A fokhagyma termesztése sok precizitást, és még ennél is több türelmet igényel – mondják a termelők.

Bátori Hermina, fokhagymatermelő, Ludas: „Elég munkaigényes a fokhagymatermelés. Piszkos munka, mert nagyon poros, de végül is megéri, mert szépen lehet belőle árulni.”

 

 

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület legifjabbjai is bemutatták néptánctudásukat az eseményen. Horvát Tímea szabadkai alpolgármester szerint fontosak a környéken szervezett hagyományápoló rendezvények.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Rengeteg rendezvény van, rengeteg kulturális műsorral lépnek fel a gyerekek, kultúregyesületek. Azt gondolom, hogy ez példamutató az összes többi település és helyi közösség számára.”

Az est éjszakába nyúló utcabállal folytatódott, amelyen kedvére rophatták a táncot a vendégek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír