Ugrás a tartalomra

Fokhagymafesztivál Ludason

Szombat estétől vasárnap hajnalig tart Ludason a falunappal egybekötött hagyományos Fokhagymafesztivál.

A szervezők már pénteken felállították a sátrakat és rendezték a szombat esti utcabál helyszínét. Van ok az ünneplésre, jól termett az idén a messze földön híres ludasi fokhagyma. Üröm az örömben viszont, hogy az ára egyelőre jóval a tavalyi alatt van. A 35 fokos péntek délutáni kánikulában a ludasi vásártéren javában zajlottak a Fokhagymafesztivál előkészületei. Mindeközben a vásártér melletti mesterséges tóban sokan próbáltak felfrissülést keresni. Rá is fér a ludasiakra a felfrissülés, hiszen a fokhagymatermesztés egész évi verejtékes munkával jár. Szakács Tiborék szép termést takarítottak be.

A fokhagyma javát értékesítik, valamennyit pedig meghagynak dughagymának. „Már évtizedek óta ezt a fokhagymát termeljük, ez már családi örökség. Őszi fokhagymáról van szó, mi termeljük ki a dughagymát is. Ez kimondottan ludasi fokhagyma, pogácsa fejű hagyma.” Erős, csípős, tápanyagokban gazdag az igazi ludasi fokhagyma. Minőségre, ízre is sokkal jobb, mint a bolti - mondják a ludasiak. Egyelőre azonban keveset fizetnek a felvásárlók - panaszkodott Kápiszta Imre. „Tavaly 1,85 euróért adtuk el, de az idén ettől jóval kevesebbért tudjuk értékesíteni. 100 dinárt kínálnak jelenleg.”

A rendezvényre mutatós fokhagymafüzéreket készítettek a helyi asszonyok, akik helyben is megmutatják, ki a legügyesebb fokhagymafonó - emelte ki Csikós Antal, szervező. „A felnőtteknél most nem hosszúságra mérjük, ugyanis abban már felállítottuk a 18 méter 20-as rekordot. Most a gyorsaság számít. Húsz fejet gyorsan, szépen, egyformán felfonni.”

Kovács Gábor, a Ludasi Helyi Közösség tanácselnöke abban bízik, hogy a termesztők a fesztiválon értékesítik majd terményeiket. „90 dinártól indul a fokhagyma ára és az egy euró körüli árig mozog. Azok a termelők, akik kilátogatnak a ludasi Fokhagymafesztiválra, jó áron tudják majd a portékájukat eladni. Reméljük, hogy a vásárlók is minél nagyobb számban kilátogatnak a Fokhagymafesztiválra és mindenki számára előnyös üzletet fognak kötni.”

Szombat este rajtol és vasárnap hajnalig tart idén is a ludasi Fokhagymafesztivál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír