Ugrás a tartalomra

Finom falatok a muzslyai Töpörtőfesztiválon

1200 kilogramm szalonnából sütöttek töpörtőt ma Muzslyán, de még így sem jutott belőle mindenkinek.

A Töpörtőfesztivál látogatói ezt disznó- vagy birkapaprikással és más sertésből készült finomsággal, itallal vagy süteményekkel kárpótolhatták. Volt miből válogatni. Kísérőrendezvényként pedig farsangi felvonulást tartottak.

A bánáti Muzslyán hatodik alkalommal szervezték meg a Téli Napok nevű rendezvényt, ahol bemutatták a vidéken élő kistermelők, gazdálkodók termékeit. Idén először szerveztek töpörtősütő versenyt, amelyen 36 csapat vett részt.

A friss töpörtőért pedig sorba kellett állni. Takarics Sándor, Nagybecskerek: „Különben tordai voltam valamikor. Itt vettem töpörtőt, háromszáz dinárérét.

Hatszáz dinár kilója. De a Janinál várom még a következőt most. Még veszek belőle. Mivel, hogy földiek vagyunk. Meg hát hagyományos.”A szervezők összesen 1200 kg szalonnát készítettek a rendezvényre – többet, mint tavaly. Az érdeklődésből ítélve ezt a mennyiséget jövőre növelni kell.

Gregus József, főszervező, Muzslya: „Úgy gondolom, hogy még ma se kap mindenki töpörtőt. Mert már tíz óra körül elkezdődött az árulás. Még nem hallottam, hogy kész-e vagy nem. De gondolom, hogy most is hiányozni fog majd a töpörtő.

De különben vannak sült kolbászok, vannak fölvágottak is, úgyhogy azt is lehet vásárolni. Kalácsok is vannak nagyon szépen.”A romániai Ótelekről is voltak vendégek. A disznóölés Romániában már az EU-s szabványok szerint zajlik – bár szerintük a hagyományos módszer jobb volt. Kozma István, alelnök,

Magyarul Magyarokért Egyesület, Ótelek, Románia: „A tepertyűsütés mindenhol egyforma. Főleg a magyarság területén. Mint ahogy mondta maga, kevés pálinka – akkor nem sül oda, nem keserű. Ennyi. Csak odafigyelés kell.”Kísérőrendezvényként az idén is megszervezték a farsangi felvonulást.

Juhász Törköly Krisztina, elnök, Petőfi Sándor MME, Muzslya: „A felvonuláson mintegy háromszáz személy vesz részt. Ide sorolnám a Hófehérke óvoda növendékeit, a Szervó Mihály Általános Iskola diákjait, valamint az összes civil szervezet tagságát, amelyik Muzslyán tevékenykedik. Sok szép maszkot láthatunk ma itt, és reméljük, hogy ezzel a felvonulással elűzzük a telet.”

A rendezvényt a Fókusz klaszter családi vállalkozók egyesülete szervezte, a REMUSZ hagyományápoló egyesület és több muzslyai civil szervezet közreműködése mellett.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír