Ugrás a tartalomra

Fiatalok kutattak és felfedeztek!

Kilencedszer került sor díjkiosztóra a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Tanács hagyományosan minden évben megünnepli a magyar tudományok napját. Kedden a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kilencedik alkalommal került sor díjkiosztóra a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében.

Mint azt Korsós Tamás szabadkai főkonzul ünnepi köszöntőjéből megtudhattuk, a Magyar tudományosság Vajdaságban című pályázatra 36 munka érkezett. Kilenc dolgozattal 10 egyetemista, és huszonhét dolgozattal 35 középiskolás diák vett részt a versenyben, összesen 38 felkészítő tanár együttműködésével:

– A pályázatnak köszönhetően tehát, 83 fiatal- és tanár hosszú heteken keresztül elmélyülten kutatott, gondolkodott és írt a szülőföldjéhez kötődő magyar témákról – ismertette a főkonzul, aki arra biztatta a diákokat és a hallgatókat, hogy merjenek alkotni, mert a munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, függetlenül attól, hogy ezen a versenyen milyen helyezést értek el.

Példaként egy dolgozatból idézett, amely szerint, ha valaki kis faluból származik, de ha van mondanivalója a világ számára, az üzenet akkor is célba érhet. Tulajdonképpen ez a pályázat is ezt szorgalmazza – emelte ki a főkonzul.

Az egybegyűlteket ezek után dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatással megbízott tanácsosa is köszöntötte, mint mondta, az MNT szívesen csatlakozik az ilyen jellegű rendezvények megszervezéséhez:

– Teszi ezt azért, mert az óvodától az egyetemig, utána az elhelyezkedésig, egyfajta minőségelvűséget, tudomány-központúságot és az értelmiség itt maradását szolgálja.

Az idei pályázatnál a mentorok szerepe is kiemelté vált – hallottuk Lengyel Lászlótól, aki azt is kifejtette, hogy mi minden jellemzi ezt a versenyt, szólt tehát az idő- és értékállóságról, a csapatmunka és a segítőkészség fontosságáról, a példaképek útmutatójáról, a kutatás és felfedezés öröméről, valamint az alaposságról és igényességről.

A továbbiakban megtudhattuk, hogy a pályázatokat a pályázók nevének ismerete nélkül bírálta el a zsűri, amelynek elnöke dr. Gábrity Molnár Irén, az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának a tanára volt.

A bírálóbizottságot dr. Ódry Péter, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára, dr. Dujmovics Ferenc, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának tanára, dr. Hózsa Éva, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, valamint az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanára, dr. Péity Hajnalka, az Újvidéki Egyetem Építőmérnöki Karának tanára, dr. Csányi Erzsébet, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Tanszékének vezetője és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium vezetője, és dr. Dudás Attila, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának tanársegédje alkották.

A rendezvényen dr. Gábrity Molnár Irén értékelte a pályázatokat:

– A pályázó feladata volt a kultúra, a társadalom-, a gazdaság- vagy a természettudomány területén Vajdasághoz kötődő témát bemutatni. A bizottság előnyben részesítette az eredeti, eddig még fel nem dolgozott témákat.

Véleményük szerint az idei munkák színvonala emelkedett a tavalyihoz képest, a díjazottak esetében pedig dicséretes a vezető tanárok, az interjúalanyok és adatközlők készsége, segítőmunkája, hisz így a fiatalok hasznos szakmai felügyelet mellett dolgozhattak – mondta a zsűrielnök.

Az est legünnepélyesebb pillanata természetesen maga a díjátadás volt. A díjakat Korsós Tamás és dr. Lengyel László adták át.

A Magyar Tudomány Ünnepe a tudomány társadalomban betöltött kiemelkedően fontos szerepét, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenység elismerését állítja előtérbe. Az ünnepen fejet hajtottunk elődeink előtt, akik a magyar és az egyetemes tudomány fejlődését elősegítették.

A díjazottak

Az egyetemisták kategóriájában első díjas lett Mrđanov Anita (Szabadka), a második helyezettek Csizmadia Helga (Topolya) és Kiss Anita (Óbecse), a harmadik helyen Romoda Renáta (Óbecse) végzett.

A középiskolások esszé kategóriájában Lality Anita (Szabadka) érdemelte ki az első díjat, a második Nagy Kornélia (Szabadka), a harmadik helyezettek pedig Molnár Mária (Bácskertes), Domonkos Viktor (Magyarkanizsa), Papp Adrianna (Székelykeve) és Fehér Krisztián (Szabadka).

Dicséretben részesültek: Patyerek Réka (Kishegyes), Rozsnyik Szabolcs (Magyarkanizsa), Kókai Noémi és Farkas Karina (Topolya), valamint Szűcs Orsolya (Magyarkanizsa).

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen