Ugrás a tartalomra

Fiatalok kavalkádja

A magyarkanizsai városi strandon szerdán, a nulladik nappal kezdődött meg a Kanizsa Feszt négynapos rendezvénysorozata, amelyen a koncertek mellett nagyon sok más érdekesség is várta az érdeklődőket.

Induláskor még nem sokan voltak a rendezvényeken, hiszen a vidékiek, akiknek jó része a szervezők által biztosított ingyenes sátorozás mellett döntött, csak aznap délután érkezett, és nem annyira a fesztiváli történésekkel, mint inkább a sátorállítással és a vacsora készítésével volt elfoglalva. A kempingtáborban röpke két-három óra alatt többtucatnyi sátor nőtt ki a földből. A tavalyi fesztivál két napját elmosta az eső, a sátorozó fiatalok is kénytelenek voltak idő előtt hazamenni, most azonban bizakodnak, mert a meteorológusok kánikulát, esőmentes napokat ígértek a rendezvény idejére. Két napig bevált a prognózis, sőt a hétvégére még melegebbet jeleztek, úgyhogy fellélegezhetnek résztvevők, szervezők egyaránt.

– A fesztivál szervezését tulajdonképpen már röviddel a tavalyi befejezése után megkezdtük, hiszen az együtteseket idejében le kell foglalni, ha azt akarjuk, hogy azok lépjenek fel nálunk, akiket mi szeretnénk – nyilatkozta a nyitónapon Fejős Sándor, az egyik szervező a Vajdasági Kulturális Központ Egyesület képviseletében. – Ezúttal úgy gondolkodtunk, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre fektetjük a hangsúlyt, hogy a fiataloknak színvonalas koncerteket biztosítsunk. Így tudtunk elhozni olyan fellépőket, akik számíthatnak a fiatalok érdeklődésére, legyenek azok együttesek, énekesek, lemezlovasok.

A csütörtöki megnyitón dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere elégedettségének adott hangot, hogy a fesztivál igazolta létjogosultságát, és a régió művelődési kínálatának jelentős szegmensévé vált, amit a magyarkanizsai önkormányzat is messzemenően támogat.

 

A gazdag fesztiváli programkínálatban a legkisebbeknek gyerektanyát szerveztek. A kicsik élő csocsót játszhattak, de választhattak a festékbomba, az Angry Birds, a csúszópálya és a játszótér közül is. Pénteken délután ellátogatott hozzájuk a szegedi Grimm-busz utazó színház, és egy tájképfestő versenyen is részt vehettek, amelynek a szervezők az egykori ismert magyarkanizsai festőművész, Dobó Tihamér nevét adták. A fesztivál ideje alatt a Nyári egyetem keretében magyarországi és szerbiai történészek tartottak előadásokat az érdeklődőknek, sor került az egyetemek találkozójára és kerekasztal-beszélgetésekre is. Pénteken délben például a délvidéki média helyzete került terítékre. A beszélgetésben, amelyet Fejős Sándor történész, a Kanizsa Feszt egyik szervezője moderált, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Kozma Zoltán, a Pannon RTV igazgatóhelyettese és Forró Lajos, a magyarkanizsai Info TV igazgatója vett részt.

Az egyéni és családi kikapcsolódásra vágyók a fesztiválon bekapcsolódhattak a Kézművesutca foglalkozásaiba, a Civil ponton civil szervezetek mutatkoztak be, az érdeklődőket Népzenei és rocksátor is várta, szombaton pedig megnyílt a Hungaricum utca, ahol a helyi Tisacoop Kft. ingyenes kóstolót tartott az általa Szerbiában forgalmazott kiváló magyar élelmiszer-ipari termékekből. A fesztivál gasztronómiai kínálatában kolbász és pljeskavica is szerepelt, de aki akart, finomabbnál finomabb palacsintát is fogyaszthatott. Az érdeklődők megtekinthették Losoncz Rezső folyami fauszadékból készült szobrait, és aki akart, akinek maradt rá energiája, sportolhatott is kedvére, hiszen a szervezők strandröplabda-, lábtenisz-, tollaslabda-, darts- és asztalitenisz-versenyeket is műsorba iktattak. A III. Kanizsa Fesztre Vajdaság távolabbi részeiből is érkeztek vendégek, és sokan érkeztek Magyarországról is.

 

 

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Magyar Szó
Többi hír