Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa lett az év embere

Ferenc pápát választotta az év emberének az amerikai Time magazin — közölte a múlt héten a folyóirat főszerkesztője. Az indoklás szerint a katolikus egyházfő a lelkiismeret új hangjává vált pápaságának kilenc hónapja alatt.

„Ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt” — jelentette ki Nancy Gibbs, a Time főszerkesztője. A lap internetes kiadása szerint Ferenc pápa rövid idő alatt millióknak adta vissza a hitet, akik már minden reményüket elveszítették az egyházban.

Federico Lombardi, a pápa szóvivője pozitívan értékelte a döntést, amely egy olyan emberre vonatkozik, aki a mai világban spirituális és vallási értékekért száll síkra, emellett mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg a békéről és az igazságosságról.

A pápa nem keresi a dicsőséget — mondta Lombardi. Az, hogy az év emberének választották, azt jelzi, hogy megértették küldetését.

Felszólalásában kiállt a melegek mellett

Ferenc pápa idei legtöbbet idézett és legnagyobb hatású nyilatkozata egyértelműen a melegekkel kapcsolatban tett kijelentése volt, amellyel szakított a hagyományos katolikus hozzáállással. „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek a melegek fölött?” — tette fel a kérdést Ferenc pápa július végén.

Az első dél-amerikai katolikus egyházfő hozzátette: a katekizmus is világosan kimondja, hogy a melegeket integrálni kell a társadalomba. Az egyedüli problémát abban látja, ha valaki kampányol a homoszexualitás mellett. Ez szerinte olyan, mintha valaki a kapzsiság vagy valamely politikai oldal mellett kampányolna.

Nagyobb szerepet szán a nőknek

A melegek mellett Ferenc pápa a nőkkel kapcsolatos hagyományos katolikus hozzáálláson is változtatna, és többször is hangoztatta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek az egyházban. Mint mondta, a nőknek: missziójuk van, első tanúi annak, hogy Jézus él.

Az egyházfő ugyan elzárkózott a nők pappá szentelésétől, valamint azt is kifejtette, hogy az abortuszt ellenzi, ám láthatóan nem erőlteti ezeket a kényes témákat. Szerinte kontextusba kellene helyezni az ilyen jellegű kérdéseket, a „dogma és az egyházi erkölcs” ugyanis nem ugyanaz.

Fel kíván lépni a prostitúció és az emberkereskedelem ellen is: novemberben közölte, hogy magatartásváltásra van szükség. Az egyház eddig nem volt tisztában a probléma súlyosságával, és a pápa személyes kezdeményezéssel kíván előállni az ügyben.

Kiáll az elesettekért

Ferenc pápa többször is felszólalt a kapzsiság és a pénz uralma ellen, szívén viseli a szegények, elesettek, a munkanélküliek sorsát. Az egyházfő rendszeresen beszél a pénzkirályról, vagy a pénznek nevezett bálványról, valamint arról, hogy munka nélkül nincs emberi méltóság, ezért tenni kell a munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélkülisége ellen.

Ferenc pápa a katolikus egyházat a szegények egyházává kívánja tenni, és szokásává vált a pénzadományozás is: megválasztása óta már közel egymillió eurót osztatott szét a rászorulók között főalamizsnásával, és állítólag titokban éjszakánként ő maga is ki akar menni a szegények közé.

Közvetlen a hívekkel

Rendszeresen megmutatkozik a rajongói körében, szívesen megy találkozni a hívekkel, akikre mindig mosolyog. Többször is személyesen hívott fel telefonon olasz családokat, akik levelet írtak neki, tegeződött és viccelődött velük. Szívesen áll az okostelefonjukkal magukról selfie-t készítő fiatalok mellé is egy fotó erejéig.

Az egész világot bejárta az a videó, amelyen egy kisfiú a pápa lábába csimpaszkodva le sem akart menni a színpadról, az egyházfő azonban csak jóságosan mosolygott, megsimogatta a kisfiú fejét, és beszélt tovább. Ferenc pápa akkor sem jött zavarba, amikor egy neki ajándékba dobott rózsafüzér a fülére akadt, ezen is csak jót derült, majd eltette azt.

Újítani próbál

Ferenc pápa egyértelműen az egyház megreformálása mellett teszi le a voksát: igyekszik rendezni az elődjétől megörökölt problémákat, és meghirdetni az egyház új programját is. A vatikáni korrupciós ügyek felderítését egy könyvvizsgáló cégre bízta, a papi pedofíliát pedig egy bíborosi bizottsággal ellenőrizteti.

Az egyházfő egy 220 oldalas programban foglalta össze terveit: nyitottabb, a mai világhoz jobban alkalmazkodó, a társadalom peremén élőket segítő egyházat képzel el, emellett megreformálná az egyházi hierarchiát is, nagyobb önállóságot biztosítva az egyházmegyéknek.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, mno.hu, hvg.hu
Többi hír