Ugrás a tartalomra

Fennállásának 760. évfordulóját ünnepelte Firigyháza

A bánáti faluban az ott élők és a településről elszármazottak ünnepi szentmisével és művelődési műsorral ünnepelték meg a jeles dátumot. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a Törökkanizsa községben található Firigyházán mindössze 136 személy él. Az észak-bánáti falu azonban lassan nyolc évszázados múltra tekint vissza. A település 760 éves fennállásának alkalmából ünnepi szentmisét tartottak a Ricze-ház udvarán, majd egy feszületet szenteltek fel a falu központjában.

Illés Albert, a magyar jezsuita rend tagja: „Ha egy nép megtudja őrizni a kultúráját és megtudja őrizni az identitását ilyen mélyen, hogy lelki, szellemi és fizikai örömben is így együtt tud lenni, akkor annak a népnek van jövője.”

Firigyháza búcsújának napja egyben a településről elszármazottak ünnepe is.

Tratyik István: „Mindig visszatérek, mivel az öcsémnek itt van a családi háza, a régi nagyapai ház. Minden éveb búcsú napján, Firigyháza történelmi napján, ami a legszebb nap, ami hozzá fűződik, mi visszatérünk.”

Masa János: „Jó érzés. Az embert elfogja egy honvágy érzés. Megismerkedünk azokkal, akik elmentek meg azokkal is, akik itt maradtak.”

Szent Mihály arkangyal és Firigyháza búcsújának ünnepét a negyed évszázados jubileumát ünneplő törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoportjai tették színesebbé.

Újhelyi Nándor, elnök, Törökkanizsa KKT: „Mi már öt éve szervezzük a falutalálkozót, a búcsú napján. Visszajönnek azok, akik elszármaztak. Találkoznak a rég látott ismerősökkel és felidézik a régi emlékeket és tulajdonképpen ennek az egész rendezvénynek egy iszonyatosan nagy közösséget megtartó jellege van. Úgy gondolom ezért fontos, hogy minden évben megszervezzük és, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez.”

A firigyháziak találkozóját a hagyományos búcsú-napi bál zárta.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír