Ugrás a tartalomra

Felújították az első világháborús emlékművet Martonoson

Felújították a martonosi temetőben lévő első világháborús emlékművet, amely annak a 189 helyi lakosnak állít emléket, akik a világháborúban hunytak el. Az ünnepélyes átadásra ma délután került sor.

Az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére, az eredeti emlékművet még 1917-ben állították Martonoson, ez került most restaurálásra. Forró Lajos, alelnök, Délvidék Kutató Központ: „A felújítást úgy végeztük, hogy minél több eredeti dolog maradjon meg, tehát a keresztet sem cseréltük, ezt 1975-ben cserélték ki, ezt felújítottuk és meghagytuk, magát a Krisztust újrafestettük, az eredeti egyébként 1917-ből való, maga a korpusz.” Az ünnepélyes átadón részt vett Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad veszni hagyni az ilyen jelentőségteljes emlékeket. Kakas Béla, elnök, Csongrád Megyei Közgyűlés: „A legfontosabb, hogy nem tehetjük meg, hogy elfelejtjük, nem tehetjük meg, hogy nem emlékezünk, a gyermekeinknek át kell adni hitelesen a történelmet, tudni kell róla valóban, hogy hány millió ember veszett el az első világháborúban.”

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke is méltán emlékezett a világháborúban elesett katonákra. „Nagyon fontos, hogy az emlékeket őrizzük, őrizzük az áldozatoknak, a hősöknek az emlékeit, őrizzük, és megemlékezzünk róluk. Ez az emlékmű erről szól, és nagyon örülök annak, hogy sikerült felújítani Magyarország Kormánya forrásainak köszönhetően.”

A beszédek után koszorúzásra került a sor, majd Savelin Zoltán plébános felszentelte az emlékművet. 

 

Többi hír