Ugrás a tartalomra

Felújítják a nagybecskereki Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumát

Felújítják a nagybecskereki Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumát a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően. Vajdasági körútja során Potápi Árpád János is megtekintette a munkálatokat.

A zárdaépületben nagybecskereki és környékbeli lányok lakhatnak és tanulhatnak majd, a legkorszerűbb feltételek mellett. Emellett kulturális központként is működik majd. A Magyar Kormány 650 millió forinttal támogatja a felújítást.

A zárda épületét néhány éve kapták vissza az iskolanővérek. A felújítást követően visszakerülhetnek eredeti székhelyükre. Az épületben működik majd a leánykollégium, amelyben azok az elsősorban bánáti lányok lakhatnak majd, akik Nagybecskerek középiskoláiban tanulnak. 

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Emellett az épületnek lesz még egy rendeltetése, ugyanis egyfajta kulturális központja lesz Becskereknek és Becskerek környékének színházteremmel, többfunkciós teremmel, mindenféle tartalmak szervezésének lehetőségével. Ez egy gyönyörű nagy épület, mintegy 2800 négyzetméter hasznosítható területtel a Bega partján, és azt gondolom, hogy méltó tartalmat fog kapni és szolgálni fogja a becskereki és a becskerek környéki magyarságot.”

A felújítást a magyar kormány 650 millió forinttal támogatja. Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „Nemcsak bentlakása lesz ez körülbelül hatvan diáknak, hanem oktatási centrum is, oktatási és kulturális centrum egyrészt Becskereknek, másrészt a bánsági, bánáti magyarságnak, úgyhogy reméljük, hogy az épület felújítása, az építkezés mihamarabb be fog fejeződni.

Én láttam az épület belsejét is, amikor Kövér házelnök úrral, illetve Pásztor István elnök úrral megtekintettük, amikor kiürült az iskola. Még néhány évig biztos folytatódhatott volna ott oktatás, de egy alapos felújításra szorult és amikor elkészül, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a Kárpát-medencének a legkorszerűbb hasonló típusú épülete lesz.”

A munkálatok menete alapján a nagybecskereki Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumának felújítása idén december 31-ig befejeződik. 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír