Ugrás a tartalomra

Felújítják a kispiaci egészségház épületét

A teljes felújításra 18 millió dinárt nyert Kispiac a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság energiahatékonysági pályázatán. A betegeket még egy hónapig a kispiaci helyi közösség épületében látják el.

A helyi egészségház épületét kívül-belül felújítják. A tetőcserepeket már letisztították, a nyílászárókat pedig kicserélik. Emellett külső szigetelést kap az épület. Belülről is újítják, padlófűtést építenek be. Ehhez négy, 150 méter mélységű kutat fúrnak, hogy víz segítségével tudják majd fűteni a teljes épületet. Szarapka Ede, tanácselnök, Kispiac HK: „Hatalmas nyílászárók, ablakok voltak rajta, itt az energia nagyon nagy mértékben elveszett. Tudjuk, mennyire drága a gázfűtés, ezért tetemes volt a havi költség. Azt is tudjuk, hogy sajnos ezen a tájon nyolc hónapot fűtünk, ezért így, ezzel a beruházással rengeteget meg tudunk majd, illetve az egészségügy meg tud spórolni.”

A lakosok örülnek a felújításnak, és az ideiglenes rendelő működésével is elégedettek.

Dani Irén, Kispiac: „Zökkenőmentes, de lehetne jobb is. Mint általában, sehol sem tökéletes, mert mindenhol vannak problémák, bajok. Most egy kicsit többet kell várni, de azért meg van oldva.”

Bús Lajos, Kispiac: „Egy-kettő rendeznek mindent, úgyhogy nem mondhatok semmi rosszat, csak jót. Elrendeznek mindent, ami szükséges.”

A páciensek a kispiaci helyi közösség esketőtermébe mehetnek vizsgálatra. Az új környezetet gyorsan megszokták. A várakozási idő ugyan kicsit hosszabb, naponta akár 30 páciens is érkezik az ideiglenes rendelőbe. Varga Erika, általános orvos, Kispiac: „Elkülönítettük térelválasztók segítségével a kötözőt a rendelőtől, a másik részen találhatóak a kartonok, függönnyel van elválasztva a váróterem, tehát megoldottuk, végül is és működik.”

A településen más újításokra is sor került már. A Kispiacról Ludas felé vezető utat mintegy négy km-es távon darált aszfalttal kiszélesítették. Következő lépésként azt szeretnék elérni, hogy ez a keskeny út hat méter széles legyen. A szabadkai önkormányzattal közösen szeretnék az útszakaszt biztonságossá és kétsávossá tenni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír