Ugrás a tartalomra

Felújításra vár az ivóvízhálózat

Folytatják az útkarbantartási munkálatokat Pacséron – Reményt hozott a falu mindennapjaiba a gyógyfürdő – mondja a tanácselnök

Egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a pacséri helyi közösség élén Szabolcski Szabolcs, minden idők egyik legifjabb tanácselnökeként, akit arra kértünk, hogy értékelje a mögöttünk hagyott évet.

– A falut összeszokott csapat vezeti már évek óta, én egy éve csöppentem bele ebbe a feladatba. Bizonyos időnek el kellett telnie, mire megismerkedtem a feladataimmal, ebben pedig számíthattam a Végrehajtó Bizottság elnöke, Nagy Ottó, valamint a helyi közösség valamennyi foglalkoztatottjának a segítségére, akik szükség szerint a rendelkezésemre álltak – nyilatkozta Szabolcski Szabolcs, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt években Pacsér minden erejét a gyógyfürdő kiépítésére fordította. A 2018-as év volt az, amikor annak elkészülte után már sikerült más dolgokra is összpontosítani a közép-bácskai településen.

– Hatalmas energiákat vont magával az, hogy egy Pacsér méretű falucska ki tudja építeni a saját gyógyfürdőjét, illetve fedett medence-komplexumát. Több egyén részéről évek áldozatos munkája van e mögött, és nem kevés erőbefektetése. A helyi közösségnek az elmúlt években félre kellett gyakorlatilag tennie minden más fejlesztést, nagyobb karbantartást, ami egy településen adódik. Úgy érzem azonban, hogy a befektetett erő, energia megérte, mert reményt hozott falunk mindennapjaiba a gyógyfürdő, még ezekben a rendkívül nehéz időkben is – folytatta beszámolóját a falu tanácselnöke.

– Múlt évben sikerült tatarozni a helyi közösség épületét, és kibetonoztuk az orvosi rendelőt a nyugdíjas-otthonnal összekötő gyalogos járdát. A falunkat is nagy mértékben sújtó elvándorlás problematikájával együtt járó gondok ellenére is sikeres és tömeges falunapot tartottunk. A Föld napja alkalmából szervezett takarítási akcióknak Pacséron nagy hagyománya van, és a múlt évben több civil szervezettel, lelkes falubelivel együttműködve kitisztítottuk a termálmedence szabadtéri tavának a medrét, és a nyugágyakat is újrafestettük – nyilatkozta a helyi közösség tanácselnöke, aki az idei tervekkel kapcsolatban elsődlegesen a falu ivóvíz-hálózatának a felújítását jelölte meg célként.

– Pacsér valamennyi utcáját szilárd burkolat fedi, néhány apróság maradt még hátra e téren. Céljaink között szerepel a szeméttelepre vezető útszakaszt apró kaviccsal lehinteni, mint ahogy a fürdő környékén, a Takovo utca kijáratát is szeretnénk ezzel a módszerrel járhatóvá tenni. A határutak tekintetében a nyugati határrészben tervezünk szilárd burkolatot vonni egy-egy útszakaszra – nyilatkozta Szabolcski Szabolcs, aki rámutatott arra is, hogy a falu ivóvíz-hálózata több évtizedes, elöregedett, és éves szinten igen nagy erő-, illetve energia-ráfordítást igényel a javítása.

– A hálózat korszerűsítését pályázati úton valósíthatjuk meg, több szakaszban. A probléma megoldásában számítunk a tartomány, valamint Topolya község segítségére is. A falu utcai világításának izzóit évekkel ezelőtt sikerült energiatakarékosra lecserélni. Folyamatosan várjuk a lakosság bejelentését, arról, ha valahol kiégtek az égők. Amikor egy bizonyos nagyobb számú lakossági bejelentésről tudomásunk van, akkor a helyi közösség munkatársai akcióba lendülnek. Ez a feladat a mi hatáskörünk, a nagyobb meghibásodások, szerelési, műszaki munkálatok már a villanyszolgáltató munkatársaira hárulnak – nyilatkozta a falu tanácselnöke, aki rámutatott arra is, hogy a Pacséron működő civil szervezetek, oktatási intézmények igyekeznek együttműködni a faluvezetéssel, így kölcsönösen számíthatnak egymásra, amikor szükséges.

– A községi támogatás mellett falunk is pályázati kiírással igyekszik hozzájárulni a településen működő társadalmi-, sport, vagy vallási szervezetek költségeihez. Ezért január 22-éig várjuk a támogatásra jogosult szervezetek igénylését, a keretösszegünk 3 millió dinár, és a tapasztalataink szerint mintegy 30 ilyen jellegű egyesület jelentkezésére számíthatunk – tudtuk meg a pacséri tanácselnöktől.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen